След около час дебати мнозинството в парламента прие доклад на

...
След около час дебати мнозинството в парламента прие доклад на
Коментари Харесай

Одобриха доклад на КПКОНПИ , в който Апартаментгейт не се споменава

След към час диспути болшинството в Народното събрание одобри отчет на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), в който се регистрира работата на комисията през 2019 г.„
Тогава след скандал с тераса с противозаконни постройки напусна ръководителят й Пламен Георгиев, а малко преди приключването на мандата му като основен прокурор по предложение на ГЕРБ комисията пое Сотир Цацаров.
Миналата седмица отрасловата комисия одобри отчет за свършеното през последната година.
В отчета, който бе подсилен от 131 народни представители, се показва, че през м.г. антикорупционната комисия е реагирала на 166 сигнала за спор на ползи, а откритите случаи са единствено 14 с наложени санкции над 170 хиляди лева След решения на съда е отнето нелегално добито имущество за над 8.1 млн. лева, само че са отхвърлени искове за лишаване на имущество за над 8.9 млн. лева.
От името на комисията, отчетът беше показан на народните представители от нейния ръководител Борис Ячев. Преди това беше гласувана процедура по допуск в зала на Сотир Цацаров.
Ячев още веднъж напомни подхванатите дейности против кметове на общини, общински съветници и други държавни чиновници, които попаднаха под прицела на комисията през предходната година поради разнообразни нарушавания, нарушаващи законите.
" В умозаключение, господин Цацаров означи, че настоящият закон, работи добре ", прочете Борис Ячев.
Разисквания
От името на Българска социалистическа партия, остро против работата на комисията, се изрече Кристина Сидорова. Според социалистката, нямало ефикасна битка с корупцията, законът не работил, а всички подхванати ограничения за лишаване на имущество, били единствено и само репресивни. Любопитното е, че тя е член на комисията. " Ние няма да подкрепим отчета, приключи тя.
Думата взе празнуващият персонален празник народен представител от ГЕРБ Спас Гърневски. " Като имате празник, няма да ви наказваме! ", посрещна го на трибуната Цвета Караянчева.
" Продължава наклонността, от първия ден, когато беше признат този закон, всички политически сили се сплотиха към този закон. Единствените, които тогава не поддържаха този закон, бяха сътрудниците от Българска социалистическа партия . Основното им искане беше да има подобен закон, а той да бъде придатък на президентската институция. Тогава се чудех персонално за себе си, за какво не обясниха за какво в идващите две години. Ако колежката надникне, в арестите са най-големите български олигарси, с яхти, със крепости, различен е в Дубай, различен в Белград ... Може би това е била задачата на сътрудниците тези хора за бъдат на сянка, под крило.
Ако видите,. Там ги стягаше чепикът сътрудниците. Когато приказваме за една тераса и за милиарди, смъкнати от този народ, би трябвало да бъдем по-внимателни. В първите редове има приватизатори, нали знаете какво ще стане, в случай че се проверява престъпната приватизация ? Само Българска социалистическа партия не поддържа отчета с претекстове, които видяхте, нищо не запомнихте. Все повече кранчета се затварят ", отговори й красноречиво и с типичния си жар Спас Гърневски.
След това на трибуната излезе Милко Недялков от Българска социалистическа партия. Той уточни, че не се опасява от настоящия закон, а в отчета на Сотир Цацаров нямало разбор , тъй като бил, с леки корекции, като отчета от 2018 година
Реплики против изявлението не последваха, а пред депутатите застана Сотир Цацаров.
" Причината, заради която взимам думата, е не да диспутирам с народните представители, а да защитя престижа на институцията и работата на моите сътрудници. Г-жа Сидорова сподели същото и в парламентарната комисия. Диалогът там беше с една концепция по-конструктивен. Единственото, което ще кажа, без грам политизиране - в този тип, в случай че законът бъде изменен по този начин, както се упорства от парламентарната съпротива, нищо няма да се промени, до момента в който комисията се назначава от Народното събрание. На неверен път сте. Казахте, че комисията в този тип, няма да се оправи с корупцията. Справянето с корупцията обаче минава и през тази зала. Отчетният отчет не е вестник или информативен уебсайт ", уточни той.
От Българска социалистическа партия показаха неодобрение, че в кориците му липсват данните за терасата на някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

В отговор Крум Зарков от Българска социалистическа партия сподели че рецензиите на опозицията не се изчерпват с това по какъв начин се избира управлението на комисията, а са свързани с успеваемостта на работата й.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР