След около 30-годишна пауза, от днес отново заработи фонтанът под

...
След около 30-годишна пауза, от днес отново заработи фонтанът под
Коментари Харесай

След десетилетия: Върнаха блясъка на водното огледало в парк Бунарджика в Пловдив

След към 30-годишна пауза , от през днешния ден още веднъж проработи фонтанът под акведуктите на Бунарджика. Това стана допустимо, откакто цялото езеро беше главно ремонтирано в границите на голямата реорганизация, която тече на хълма.
Съоръжението е с напълно нова хидроизолация, нова обшивка, нови и съвременни дюзи, както и прожектори. Още нощес стартираха 72-часовите проби на фонтаните, които се ръководят от специфичен програмен продукт. Освен това са инсталирани 40 разнообразни лампи, като по този начин фонтаните ще се трансфорат в неповторима атракция в тъмните часове на деня.

„ Това водно огледало е неповторимо и ще бъде синхронизирано с осветлението в парка. След време може да се пусне и музика. За пловдивчани ще има още едно място за отдих. Ще има живо защита и видеонаблюдение. Нека хората бъдат по-съвестни и да пазят построеното ", разяснява кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. Той посочи, че цената на оборудването е 200 000 лв., като то е част от тоталното възобновяване на Бунарджика, което продължава и към сегашния миг.

Огромният план започва при започване на ноември предходната година, като цената му е 2 милиона лв., а срокът за осъществяване е до края на 2019-та. Освен водното огледало и фонтаните, той включва възобновяване на акведуктите, езерата и неповторимите каменни пързалки.

Ще бъдат построени и разнообразни кътове за отдих, осведомителни табели за животинския растителния свят. Подменя се и подземната инфраструктура – тръбопровод, канал, поливна система, електросистема и стълбове с осветяване. Алеите ще бъдат осветени и ще се виждат отдалече по сходство на Младежкия рид. Предвижда се също под върха да се построи туристически информативен център и кафене, а до такава степен посетителите да могат да се качват с атракционно влакче.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР