След ожесточен едночасов дебат комисията по инженерна инфраструктура в Столичния

...
След ожесточен едночасов дебат комисията по инженерна инфраструктура в Столичния
Коментари Харесай

Проектът за завой на метрото към ИКЕА пак бе блокиран в СОС

След яростен едночасов спор комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет отсрочи за повторно през последните две седмици гласуването на предлагането на основния проектант на София Здравко Здравков да стартира подробното планиране на разширението на първия лъч на метрото от Бизнеспарка към ИКЕА и " Ринг мол ". Проектът планува построяването на две станции по възможното ново трасе - при магазин " Декатлон " на Околовръстното и още една наоколо до двата търговски обекта. На последната спирка се планува и достъп до лифта " Симеоново ", който е частен. При чуването Здравков напомни, че решението за завоя на метрото към ИКЕА е взето на експертно равнище още през 2014 година Тогава ГЕРБ имаше съвсем цялостно превъзходство в СОС. Както и през април, отлагането на отчета на Здравков днес още веднъж пристигна след бурни офанзиви и по настояване на опозицията в лицето на самостоятелния общински консултант Борис Бонев и на представителите на " Демократична България ", които бяха подкрепени и от Българска социалистическа партия.

В инженерната комисия в СОС, която е водеща по предлагането на проектант Здравков, още веднъж се разгоря сериозен спор дали първата линия на метрото би трябвало да завие на запад по посока Витоша или е по-целесъобразно тя да се проектира към Горубляне поради вероятностите за бъдещото развиване на града. " Категорично съм срещу да се влагат близо 150 милиона лв. от парите на софиянци за създаване на метро в посока, в която живеят към 1600 души и в която и сега се движат без особено натоварване няколко автобусни линии. Бъдещото метро до ИКЕА ще транспортира по-малко пасажери, в сравнение с в този момент се возят в автобус №111. Половината от автобусите по това трасе са къси, даже не са съчленени. Ако се постанова по-добро обслужване на линиите под Витоша, дано просто се пуснат повече или по-големи транспортни средства, а да не се отива към построяването на най-скъпия вероятен превоз, какъвто е метрото. Цялото това нещо се прави единствено и само да бъдат обслужени ползите на един огромен мебелен магазин и един мол. Не съм склонен да се заплащат толкоз доста пари, с цел да влезе в неговата брошурка известието, че дотам може да се стига и с метро ", съобщи Борис Бонев. 

От Столична община възразиха, че в зоната под Витоша в действителност живеят малко хора, само че че се чака скоро там доста да се усилят офис площите. За следващ път бе изтъкнато, че до 2030 година на пешеходно разстояние от бъдещите две метростанции се чака да проработят към 28 000 души. " Това значи, че ще построим метро, което ще работи два пъти дневно - заран да закара хората на работа и вечер да ги прибере до домовете им ", отговори Бонев.

Архитект Борислав Игнатов от обединението " Демократична България " добави, че практиката е посочила, че където е построи метро, в региона неизбежно стартира интензивно строителство и се появяват високи здания и цели комплекси. " Против съм София да се развива още по-интензивно на юг, към Витоша, вместо да върви на север, където столицата е недоразвита ", разяснява той. 

" Метрото в посока ИКЕА няма да е рентабилно за Столична община. Единствената цел на подобен план аз виждам в повишението на цените на парцелите в съответните региони ", поддържа го Грети Стефанова от същата коалиция.       

През март м.г. предходният състав на столичния парламент позволи без особени полемики на Здравков да проектира продължение на първия лъч с нов сектор с дължина 2 км., включващ две станции. Според претекстовете на основния проектант задачата на това продължение е да се усъвършенства достъпът до Витоша. Още тогава обаче мнозина разчетоха в концепцията предпочитание да се обслужи комплексът, който Валентин Златев строи в региона, както и един от дребното молове без метро - този на притежателите на ИКЕА. 

Проектът на Здравков за създаване на продробен организационен проект на трасето включва построяването на подземна връзка сред бъдещата последна станция и ИКЕА и " Ринг мол ",  опция столичани да стигат с метро до Симеоновския въжен превоз, както и построяването на буферен паркинг за 500-600 автомобила до Околовръстното шосе, стана ясно през април. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР