След огласяването на противоепидемичните мерки, въведени на територията на България

...
След огласяването на противоепидемичните мерки, въведени на територията на България
Коментари Харесай

Всяка коза за свой крак в застраховането

След разгласяването на противоепидемичните ограничения, въведени на територията на България до 29 март Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) уведоми жителите и компаниите, че ограниченията не изискват затваряне на офисите на застрахователните компании.В интервала, до момента в който трае изключителното състояние застрахователните компании ще продължат да обслужват своите клиенти. Те са подхванали нужните ограничения за поддържане на нараснала хигиена и сигурност.

Освен това се правят нужните

дейности за обезпечаване ефикасното действие на сдруженията

както във връзка с наложителното обезпечаване, по този начин и на всички други типове обезпечаване. От асоциацията предлагат предвид на изключителната обстановка, жителите да се осведомят по телефон или посредством интернетсайтовете на застрахователните компании когато възнамеряват посещаване при осигурител.

Подходът на фирмите бе друг. Единствено застрахователният брокер Инстрейд разгласи специфични ограничения, свързани с COVID-19. Заради ковид брокерът краткотрайно спря работа с пари в брой. Всички заплащания стават по банков път или онлайн с банкова карта. Това сподели особено за „ БАНКЕРЪ “ Ивета Кунова, притежател и шеф на сдружението. Освен това работещите в компанията са минали към отдалечен работен режим (хоум офис). Над 80% от чиновниците работят отдалечено, с цел да се лимитират обществените контакти. Застрахователката разгласи, че е направила на чиновниците си застраховка „ Живот “, здравна застраховка и лавица за лекуване на сериозни заболявания в чужбина. Тя сподели още, че не чака при тази режим да се наруши ритъмът на активността и на работния цикъл.

От ДЗИ също оповестиха, че краткотрайно централата имще работи без директно наличие на чиновниците. Причината е болестта на един от тях.

Застрахователна компания "България Иншурънс " прикани клиентите си да се въздържат от персонално посещаване в офиса, с изключение на когато има неотложна нужда. От сдружението припомнят, че оферират благоприятни условия за подаване на документи онлайн по здравна застраховка посредством е-платформа за обслужване на клиенти,а също по пощата или по пощальон. Застрахователят предизвестява също, че поради противоепидемичните ограничения,прилагани в лечебните заведения, може да има усложнения при запазването на час при доктор за клиентите, според от политиката на съответното лечебно заведение.

В продуктовата тактика на много сдружения има съществени промени съгласно новите условия. Всички към този момент изключват от застраховките „ Живот “ и здравните застраховки покритието на риска заболяване от ковид.

Покритията по застраховка "Помощ при пътешестване в чужбина " и "Пътническа застраховка " се резервират с конкретизиране, че няма да бъдат покрити събития, настъпили в резултат на която и да е вариация на коронавирус/коронавирусна зараза и съпътстващите болести, породени от него.

Не се подписват полици „ Помощ при пътешестване в чужбина “ за Китай и Италия, чака се да се изключат още страни - като Испания и Германия.

„ Животозастрохователен институт “ АД пък пусна в продажба рискова застраховка „ Живот “ с включено в допълнение покритие за краткотрайна нетрудоспособност, породена от COVID-19.

„ Жалкото е, че хората от застрахователния отрасъл не можаха да се съберат и освен да се разиска създалата се обстановка, само че и да бъде утвърдена тактика за деяние “, сподели началник на огромна компания. Очертавало се да се работи както споделя поговорката - „ Всяка коза за собствен крайник “.

Епидемичната конюнктура още веднъж даде мотив застрахователите да издигнат въпроса за

електронизацията на застрахователните услуги

и в частност на полицата „ Гражданска отговорност “ - този път поради ограниченията против болестта от ковид. Според тях е объркващ фактът, че регулаторът като отхвърля въвеждане на онлайн застраховането и отпадането на стикера, саботира програмата за електронно държавно управление. „ В България ще има електронна „ Гражданска “ без „ финтифлюшки “, по този начин както е и в останалите 27 страни членки на Европейски Съюз “, уверени са играчите на пазара.

Контролът за съществуването на подписан контракт за наложителна застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите се реализира от органите на Министерство на вътрешните работи - отдел „ Пътна полиция”, а от началото на 2015 година и от Министерството на превоза - Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ (ИА”АА”) при всеки годишен механически обзор.

При състояние че инспекцията се прави в действително време в регистъра на Гаранционния фонд с техническите средства, закупени от Гаранционния фонд за тази цел (въведената осведомителна система ЕИСОУКР е обвързвана с осведомителните системи на Министерство на вътрешните работи - Пътна полиция и Министерството на транспорта-ИА “АА “, с таблетите, с които бяха оборудвани екипите на „ Пътна полиция”, стационарните и мобилните камери на пътя и системите за видеонаблюдение и др.), то стикерът не е нужен даже на „ Пътна полиция”

Администрирането на стикера съставлява сериозен разход на средства, време и труд за всички звена от бизнеса, които имат отношение към сключването на застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите - Гаранционен фонд, застрахователи и застрахователни медиатори, само че най-много - за потребителите на застрахователни услуги, т.е. милионите елементарни клиенти.

Лепенката на предното стъкло на автомобила, която удостоверява, че за него има подписана застраховка „ Гражданска отговорност “, към този момент е изцяло непотребна. С новите електронни устройства и при съществуването на връзка сред „ Пътна полиция “ и Гаранционния фонд на застрахователите всеки катаджия може незабавно да разбере дали обещано МПС има наложителната по закона лавица или не. Това, както добре знаем, става през регистрационния номер на колата. Лепенката към този момент не е проблем за винетките - те са електронни.

Годишно Гаранционният фонд - ГФ, "раздава " на застрахователите сред 10 и 12 млн. знака (стикера), което коства на потребителите сред 14 и 17 млн. лева за един непотребен документ.

Ако създадем груба сметка от 2005 година, когато стикерът е въведен, застрахованите са платили до през днешния ден не по-малко от 200 млн. лв..

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР