След официалното откриване на най-голямото съоръжение за спортно катерене на

...
След официалното откриване на най-голямото съоръжение за спортно катерене на
Коментари Харесай

Трикратният световен шампион в катеренето Якоб Шуберт дойде в България за новата зала „Балкан“

След формалното разкриване на най-голямото оборудване за спортно катерене на Балканите - зала „ Балкан “, то посрещна от едно от най-големите имена в този спорт – Якоб Шуберт. Четирикратният международен първенец и три пъти притежател на Световната купа по катерене пристигна в България, с цел да направи проява в залата.

Австриецът показа, че е мощно впечатлен от оборудването и България би трябвало да се гордее, че разполага с сходна зала.




„ Бил съм в доста зали по света. Има доста страни, които не разполагат с такива катерачни центрове. За да станеш в действителност добър в този спорт, ти би трябвало качествена инфраструктура “, сподели Шуберт.

Според него уреди като зала „ Балкан “ оказват помощ на спортното катерене да откри повече почитатели. „ Поради тази причина желая да промотирам такива зали и като цяло спортното катерене измежду българите. Смятам, че това е прелестен спорт. “, добави той.

По думите му това е спорт, за който няма възрастови ограничавания. „ Той може да се практикува както от млади, по този начин и от по-възрастни хора. Всъщност дребните деца се оправят сносно с катеренето “, показа Шуберт.

За катеренето международният първенец споделя, че е по едно и също време занимание и работа. „ За мен катеренето е нещо особено. Дори когато имам свободно време и не се състезавам, не спирам да се катеря, намирам метод да изляза и да се катеря по скали или да диря нови направления “.

По отношение на най-предизвикателното си начинание Шуберт показа, че през 2023 година е съумял да премине през най-трудния маршрут – Project Big във Флатангер, Норвегия.

„ В скалното катерене няма огромен риск да се нараниш или да паднеш. Притесненията ми са свързани с това да не се оправя, да позволи неточност или да изгубя убеденост. Психическата конфигурация е извънредно значима, изключително при спортното катерене “, посочи Шуберт.

Според него хубавото при този спорт е, че постоянно има цели, които да поставиш пред себе си. „ Има толкоз доста скали и направления по света, които, даже да си минал, искаш да повториш. И толкоз разнообразни дисциплини “, сподели още спортистът.

В кратковременен проект той се концентрира върху Олимпийските игри в Париж, където спортното катерене е включено измежду дисциплините.

„ Спорното катерене продължава да се развива и да пораства с всяка минала година. Това го виждам даже и в моя роден град, където започнах да упражнявам в дребна зала. Винаги идваха едни и същи хора. Сега имаме нова зала, доста по-голяма, защото идват доста повече хора да се катерят. Но даже тази зала към този момент е дребна и ни би трябвало нова. Това се случва на всички места по света. Все повече хора преоткриват този спорт. Катериш ли един път, има огромна възможност да поискаш да го правиш още веднъж. “, уточни Шуберт.

В зала „ Балкан “ беше и Ивайло Радков, който през 2015 година стана първият българин, минал маршрут с равнище на компликация 9а – „ Напред и нагоре “, пещера „ Проходна “, Карлуково.

„ Тази зала е проектирана да става за безусловно всевъзможен тип катерене. Като се стартира от тригодишни деца – имаме специфична обезопасена детска зона, мине се през начинаещите катерачи, които в този момент имат опция да практикуват на стени с друга височина, и най-после стигнем до професионалните катерачи. “, показа Радков.

По думите му залата разполага и с външна стена, която може да се употребява през летните месеци.

В залата могат да практикуват катерене и най-хубавите български състезатели в този спорт, които сега се борят за квота за Олимпийските игри.

„ Хора с 50-60-годишен опит в скалното катерене, като Николай Петков, Кънчо Домусчиев, Трифон Джамбазов, алпинисти от експедицията до Еверест от 1984 година Вчера даже ги видяхме по какъв начин се катерят в залата. Горди сме, че има такива българи “, посочи Радков.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР