След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент

...
След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент
Коментари Харесай

Вижте кои популярни лица влизат в парламента и кои отпадат

След формалното оповестяване на изборните резултати, контурите на новия парламент към този момент се обрисуват.

 

Доста от лицата, които сме привикнали да виждаме на парламентарната естрада в предишното, към този момент няма да могат да приказват от нея.

 

Това се отнася с особена мощ за хора от редиците на Българска социалистическа партия и Демократична България, написа в. " Сега ".

Все още обаче няма изясненост кои ще бъдат новите депутати. Предстоят съществени разбърквания в листите поради разните хитрости, които политиците употребяват на избори – да вземем за пример, партийните водачи се кандидатират в два изборни региона, с цел да могат да освободят извоюваното място в единия за някой привилегирован съпартиец. Очаква се и някои претенденти изобщо да се откажат от влизане в Народното събрание – още веднъж в интерес на нечии любимци, разполагащи с благоволението на партийните централи. Разбира се, би трябвало да се види и цялостният резултат от преференциалното гласоподаване.

ГУБЕЩИ

Филип Попов, един от юристите на Българска социалистическа партия и дълготраен народен представител, се провали във Видин. Неуспех претърпя и съпартиецът му Александър Симов – публицист и също ексдепутат, който не можа да пробие в Перник.

Няма да седне още веднъж на депутатската банка съдружният съдружник на Българска социалистическа партия и водач на „ ПК Екогласност “ Емил Георгиев – в столичния 25-и регион левицата взима единствено един мандат, а той е втори в листата. Единственият му късмет е, в случай че соцлидерът Корнелия Нинова, която водеше в региона, избере да влезе от Благоевград.

Нинова обаче избира София. Така, апропо, благоевградският ѝ мандат можеше да се освободи за втория в тамошната листа - Георги Михайлов. Той обаче е изпреварен с преференции от петия в листата – Богдан Боцев.

Социалистът Момчил Неков, който беше народен представител в Европейския парламент, няма да разполага с опцията да заеме същата позиция в Народното събрание – той водеше листата в Силистра, само че там партията му претърпя разгром.

Не наподобява да има шансове съпредседателят на Демократична България Борислав Сандов. В Монтана, където оглавява листата, десницата не печели нищо. Сандов също е втори в 24-и регион, където Демократична България взима два мандата. Христо Иванов, който води там, печели също в Пловдив-град и евентуално ще употребява мандата там, както е правил в предишното. Така Сандов става първи, само че двама от претендентите в листата – Мартин Димитров и Кремена Кунева, го изместват с преференции.

Въпреки дейната пропаганда, Антоанета Цонева не съумя да влезе нито от Пазарджик, нито от София-област, където оглавяваше листите на Демократична България. Няма шанс и икономистът Георги Ганев. Той беше пети в листата в 23-и столичен регион. Там обаче Демократична България взима 3 мандата и също така има и двама претенденти с доста мощен преференциален избор – Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова.

От 5 мандата в Кърджали 4 отиват при Движение за права и свободи, както нормално, а петият – при претендента от БВ Григор Захариев. Така някогашният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, която от няколко избора насам обезверено се пробва да се върне вътре, още веднъж се провали.

ГЕРБ-СДС взима две места от Ловеч. Това отвори пътя към Народното събрание на шефа на младежката организация Георг Георгиев, който беше втори в листата. Оказа се обаче, че третият - Иван Миховски, е много по-популярен от него измежду гласоподавателите и го изпреварва с преференции.

Венцислава Любенова от Политическа партия, която в предишния парламент оглавяваше Комисията по външна политика, няма да взе участие в новия. Тя беше четвърта в Пловдив-град, а обединението завоюва 3 мандата.

Делян Пеевски от Движение за права и свободи за следващ път завоюва мандати и в двата региона, в които се състезаваше – Благоевград и Пазарджик. В Народното събрание евентуално ще влезе от Благоевград, както направи в предното Народно заседание. Това значи, че в Пазарджик ще се освободи място за третата в листата – някогашният народен представител Небие Кабак.

Бойко Борисов, който на процедура се отхвърли от Народното събрание, ще освободи две места за свои хора – в Пловдив-град и в столичния 25-и изборен регион.

Съпредседателят на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков ще влезе от 24-и регион в София, където групировката му взе 4 мандата.

Най-мощно се показва Политическа партия в столичния 23-ти регион с 5 извоювани депутатски места. Ще ги заемат съпредседателят на обединението Асен Василев, някогашният учебен министър Николай Денков, Настимир Ананиев от съдружния съдружник „ Волт “, ексдепутатът Венко Сабрутев и университетският учител Васил Пандов. Ако Василев обаче избере да влезе както преди от Хасково, а Денков от Шумен, където двамата също печелят мандати, тогава ще се отворят места за Искрен Митев и Ива Руйчева, които се радват на нелош преференциален избор.

Радостин Василев, който поведе отцепниците от Има Такъв Народ в предишния парламент, е направил печеливш ход – в този момент ще влезе в новия като народен представител от Политическа партия от Габрово. Няма обаче същия шанс Кирил Симеонов, който също изостави Слави Трифонов – той беше втори в листата на Политическа партия в Търговище, където обединението не завоюва нищо.

Бойко Рашков, ексшеф на Министерство на вътрешните работи и безжалостен съперник на ГЕРБ, е единственият от Политическа партия, който печели мандат в Перник.

Надежда Йорданова от Демократична България, правосъден министър в кабинета „ Петков “, печели мандат в Русе. Тя обаче евентуално ще избра да влезе от 23-и регион София, където също побеждава. Това би освободило мястото за идващия в русенската листа Иван Станев.

БВ сграбчи един мандат в Пловдив-град, с помощта на който партийният водач и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев ще стане народен представител. Той печели мандат и в 24-и столичен изборен регион. В Народното събрание проби и неговата колежка в държавното управление Виолета Комитова, която беше районен министър, а в този момент взе участие на изборите в Бургас от листите на БВ. Ако влезе от Бургас, Комитова ще освободи едно място в Пловдив-област, където партията също печели мандат, и то ще отиде при Румен Йончев – водач на ЗНС, бивш съдружник на Николай Бареков.

В София-област БВ взима един мандат, с който в Народното събрание ще се завърне Гален Монев – бивш народен представител от „ Атака “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР