След обявените от БНБ мерки срещу инфлацията, ще се увеличат

...
След обявените от БНБ мерки срещу инфлацията, ще се увеличат
Коментари Харесай

С колко ще се вдигнат вноските по кредитите след мерките на БНБ

След оповестените от Българска народна банка ограничения против инфлацията, ще се усилят ли месечните вноски по заемите?

Вчера от Българска народна банка оповестиха, че поставят условия за банките да държат от 10 на 12% наложителни минимални запаси по привлечените средства.

За потребителите главният въпрос е ще се увеличи ли месечната вноска по взетите към този момент заеми и с какъв брой? И ще се покачат ли лихвите по новоотпусканите заеми?

Според финансовия анализатор Десислава Николова повишението на лихвите е предстоящо отдавна, а отчетът на Българска народна банка от преди няколко дни не е нещо ново и скандално, което да провокира терзания.  „ Българска народна банка от Коронавирус насам алармира, че следва банките да подхващат нарастване на банковите лихви и да извърнат лихвения цикъл. Средната рента по един ипотечен заем в лв. е 2,6% ”, изясни Десислава Николова в „ Здравей, България “.

Тя даде и образец с заем от 100 000 лв. или евро. Ако кредитополучателят заплаща по 454 лева/евро на месец сега при рента 2,6%, то с повишението на тази рента с 1%, месечната вноска ще стане 506 лева/евро.

Според финансиста Емил Хърсев друга е обстановката при към този момент отпуснатите заеми и тези, които занапред ще бъдат отпускани.

„ Когато се понижава ликвидността на пазара, новите заеми реагират автоматизирано. Старите реагират заради друга причина. В България обичайно заемите се отпускат с плаваща рента. Има някаква база – да речем тримесечният EURIBOR или €STR, с някаква надбавка, която нормално е много сериозна в България в последните години. Въпросният €STR беше негативен в последните години, в този момент когато се усилва, естествено увеличаващата се база плюс същата надбавка води до някакво нарастване, само че то не е съществено.

Реално продължаваме да работим с негативни лихвени проценти.  Ако лихвата, която плащаме е 2,6%, а инфлацията – 12%, това значи, че получавам 10% годишно подарък. Сега ще получавам по-малък подарък ”, изясни Хърсев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР