След няколкомесечно безпроблемно разпространяване на слухове за отнемане на деца,

След няколкомесечно безпроблемно разпространяване на слухове за отнемане на деца, ...

Кабинетът откри провокатори за психозата в училищата в собствените си редици.


След няколкомесечно безпроблемно разпространяване на слухове за отнемане на деца, ескалирало преди дни до безпрецедентна масова истерия в десетки училища в Южна България, правителството призна, че от няколко месеца следи тази психоза. "Проблемът е ясен, локализиран и персонализиран", обяви вицепремиерът Томислав Дончев в Министерския съвет. Той заяви, че психозата се подклажда от външни и вътрешни фактори и службите работят по въпроса. Сред провокаторите подреди пастори, политици и държавни служители, включително служител от пресцентъра на Министерството на отбраната, който е сред хората, разпространявали фалшиви новини как социалните ще вземат деца от родителите им.

"Разговарях с колегата Каракачанов, той обеща да провери и да вземе мерки. Доколкото знам, това не е единственият служител на държавна служба, който има съпричастност, което е недопустимо", каза Дончев. На свой ред военният министър се ангажира да провери и да вземе необходимите мерки, "ако това се окаже вярно". "След като вие не виждате моя позиция или позиция на моите колеги в парламента, означава, че такава политическа позиция няма и ако някой се заиграва, било поради неразбиране или поради други причини, особено служители в моето ведомство, затова ще бъдат взети необходимите мерки", заяви той.

Нито Дончев, нито Каракачанов споменаха имена. Не е тайна обаче, че шефът на дирекция "Връзки с обществеността" на МО Александър Урумов е един от най-изявените противници на несъществуващата стратегия за детето, на Истанбулската конвенция и на всякакви прояви, в които се вижда "джендър идеология". Миналата година Българският дарителски форум и Софийският университет поискаха от премиера и Каракачанов да уволни Урумов заради език на омразата, но Борисов замълча, а военният министър обясни, че въпросните коментари били направени от Урумов като частно лице и случаят се размина без последствия. По-късно пред БНТ Каракачанов съобщи, че е разговарял с Урумов. Последният отрекъл да създава психоза и министърът му повярвал, като подчерта, че той и Урумов са жертва на интрига. 

И вчера Дончев повтори, че настаналата масова истерия не се е случила от само себе си, а е добре режисирана. "Не сме го проспали, следим го от няколко месеца, включително и със службите. Това е много добре режисирано мероприятие, организирано в социалните мрежи", каза той, давайки пример с други опити, когато са се разпространявали слухове за отрови, пускани от самолети. Този път обаче акцията била успешна, "защото българинът е много чувствителен за децата си". "Торбалан идва през нощта и взема децата. Защо да ги вземаме, какво да ги правим? Трябва да успокоим хората, в случая става дума за ирационални емоции", подчерта Дончев. „Дали има замесени политици? Да! Има партии, които са пряко ангажирани с каузата. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа сила са ангажирани. Доколкото знам, е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори”, разкри Дончев пред Нова телевизия.

 

СИТУАЦИЯ

Междувременно истерията за отнемане на деца достигна и Пазарджишко. По информация на БНР са били засегнати две учебни заведения в Пещера и училище "Св. Св. Кирил и Методий" в ромския квартал на Пазарджик - част от децата там са отсъствали от учебни занятия. Слуховете са тръгнали в Пещера преди ден, но паниката сред родителите бързо е била овладяна, свидетелстват от общината. „Дойдоха две майки и казаха: „Господин Чавдаров, носи се слух, че две деца са откраднати и дойдоха може би десетина майки. Слухът се носи в най-крайната точка на квартала, така наречената Токай махала, там, където са най-бедни и неуки“, разказа и Веселин Чавдаров, директор на училището.

По-късно от МОН увериха, че обстановката вече се е нормализирала. При обичайна посещаемост в проблемните училища от 70%, вчера в класните стаи са били около 60% от децата, докладва просветният министър Красимир Вълчев. Класните стаи в 6-о ОУ "Братя Миладинови" в Сливен, където се обучават 1300 деца, са били почти пълни. "Има много по-добра посещаемост. Имаме психолог в училището и педагогически съветник и те ще влизат в класните стаи и ще успокояват децата, които са стресирани от инцидента, който се случи на 7-и", коментира пред БНТ директорът Митко Митев. Учебният процес е възстановен и в ямболските училища. От Регионалното управление на образованието в града съобщиха, че са единични случаите, в които родители отказват да пуснат децата си в училище, като работата с тези семейства продължава.

Източник: segabg.com