След няколкомесечно безпроблемно разпространяване на слухове за отнемане на деца,

...
След няколкомесечно безпроблемно разпространяване на слухове за отнемане на деца,
Коментари Харесай

Кабинетът откри провокатори за психозата в училищата в собствените си редици

След няколкомесечно безпроблемно разпространение на клюки за лишаване на деца, ескалирало преди дни до невиждана всеобща нервност в десетки учебни заведения в Южна България, държавното управление призна, че от няколко месеца следи тази неуравновесеност. " Проблемът е явен, локализиран и персонализиран ", разгласи вицепремиерът Томислав Дончев в Министерския съвет. Той съобщи, че психозата се подклажда от външни и вътрешни фактори и службите работят по въпроса. Сред провокаторите подреди пастори, политици и държавни чиновници, в това число чиновник от пресцентъра на Министерството на защитата, който е измежду хората, разпространявали подправени вести по какъв начин обществените ще вземат деца от родителите им.

" Разговарях с сътрудника Каракачанов, той даде обещание да ревизира и да вземе ограничения. Доколкото знам, това не е единственият чиновник на държавна работа, който има съпричастност, което е неприемливо ", сподели Дончев. На собствен ред военният министър се ангажира да ревизира и да вземе нужните ограничения, " в случай че това се окаже правилно ". " След като вие не виждате моя позиция или позиция на моите сътрудници в Народното събрание, значи, че такава политическа позиция няма и в случай че някой се заиграва, било заради недоумение или заради други аргументи, изключително чиновници в моето ведомство, по тази причина ще бъдат взети нужните ограничения ", съобщи той.

Нито Дончев, нито Каракачанов загатнаха имена. Не е загадка обаче, че шефът на дирекция " Връзки с обществеността "  на МО Александър Урумов е един от най-изявените противници на несъществуващата тактика за детето, на Истанбулската спогодба и на всевъзможни прояви, в които се вижда " джендър идеология ". Миналата година Българският дарителски конгрес и Софийският университет желаеха от премиера и Каракачанов да уволни Урумов поради език на омразата, само че Борисов замълча, а военният министър изясни, че въпросните мнения били направени от Урумов като частно лице и казусът се размина без последици. По-късно пред Българска национална телевизия Каракачанов заяви, че е разговарял с Урумов. Последният отрекъл да основава неуравновесеност и министърът му повярвал, като акцентира, че той и Урумов са жертва на конспирация. 

И през вчерашния ден Дончев повтори, че настаналата всеобща нервност не се е случила от единствено себе си, а е добре режисирана. " Не сме го проспали, следим го от няколко месеца, в това число и със службите. Това е доста добре режисирано мероприятие, проведено в обществените мрежи ", сподели той, давайки образец с други опити, когато са се разпространявали клюки за токсини, пускани от самолети. Този път обаче акцията била сполучлива, " тъй като българинът е доста сензитивен за децата си ". " Торбалан идва през нощта и взема децата. Защо да ги вземаме, какво да ги вършим? Трябва да успокоим хората, в тази ситуация става дума за ирационални страсти ", акцентира Дончев. „ Дали има забъркани политици? Да! Има партии, които са директно ангажирани с идеята. Поне няколко кандидат-кмета и една политическа мощ са ангажирани. Доколкото знам, е съдружен сътрудник на левицата в няколко формата за локалните избори ”, разкри Дончев пред Нова телевизия.

 

СИТУАЦИЯ

Междувременно истерията за лишаване на деца доближи и Пазарджишко. По информация на БНР са били наранени две образователни заведения в Пещера и учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в ромския квартал на Пазарджик - част от децата там са отсъствали от образователни занятия. Слуховете са тръгнали в Пещера преди ден, само че суматохата измежду родителите бързо е била овладяна, свидетелстват от общината. „ Дойдоха две майки и споделиха: „ Господин Чавдаров, носи се слух, че две деца са откраднати и пристигнаха може би десетина майки. Слухът се носи в най-крайната точка на квартала, по този начин наречената Токай махала, там, където са най-бедни и неуки “, описа и Веселин Чавдаров, шеф на учебното заведение.

По-късно от МОН увериха, че обстановката към този момент се е нормализирала. При нормална посещаемост в проблематичните училища от 70%, през вчерашния ден в класните стаи са били към 60% от децата, рапортува просветният министър Красимир Вълчев. Класните стаи в 6-о ОУ " Братя Миладинови " в Сливен, където се образоват 1300 деца, са били съвсем цялостни. " Има доста по-добра посещаемост. Имаме психолог в учебното заведение и педагогичен консултант и те ще влизат в класните стаи и ще успокояват децата, които са уплашени от случая, който се случи на 7-и ", разяснява пред Българска национална телевизия шефът Митко Митев. Учебният развой е възобновен и в ямболските учебни заведения. От Регионалното ръководство на образованието в града оповестиха, че са единични случаите, в които родители отхвърлят да пуснат децата си в учебно заведение, като работата с тези фамилии продължава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР