След няколкочасови разисквания Народното събрание най-сетне излезе с декларация срещу

...
След няколкочасови разисквания Народното събрание най-сетне излезе с декларация срещу
Коментари Харесай

Парламентът осъди посегателството на Русия срещу териториалната цялост на Украйна

След няколкочасови разисквания Народното събрание най-накрая излезе с декларация против съветската инвазия. Българският парламент изрично осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна, гласи главно позицията, гласувана от депутатите. По предложение на " Българска социалистическа партия за България " обаче преамбюлът и точките от декларацията бяха гласувани разделно, поради думата " наказания ". По неофициална информация парламентарната група на Българска социалистическа партия и тази на " Възраждане " са били срещу в текста да се запише, че България ще поддържа наказания против Русия.

В декларацията се показва, че Народното събрание подкрепя партньорите и съдружниците си в Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания за деескалация на спора.  Този текст беше признат със 192 гласа " за ", 14 " срещу " и 21 " въздържали се " Народното събрание.  Против гласоподаваха от " Възраждане ", а Българска социалистическа партия заеха неутралитет с " въздържал " се във връзка с термина наказания. Дългите разисквания накараха министър председателят Кирил Петков незабавно да дойде в Народното събрание за диалози с " колебаещите се ". 

“Българското държавно управление остро осъжда дейностите на Русия. Тези актове на експанзия не могат да бъдат безнаказни в Европа в този миг, тъй като нарушават напълно интернационалното право, към този момент има действителни жертви. Агресиите, които са създали, демонстрират, че това не е непълен спор, а повсеместен и българското държавно управление е приело позиция, че това е невероятно да се случи и ще приказваме в един глас с нашите съдружници от Европейски Съюз и НАТО ”, съобщи Петков.

Искам да ви осведомявам, че в осем ще хвърча до Брюксел, ще се срещна с всички европейски водачи и ще излезем с обща декларация, тъй като “обединението прави силата ”. Искам да ви прикани да излезете с ясна декларация, тъй като в миг като този си проличава дали вземаме лидерска или частични позиции, които не отразяват ясната позиция на България ", допълни той от парламентарната естрада.

Няма заплаха от боен спор на територията на България. Няма вид да няма наказания, приказва се какъв брой тежки да са те. Този спор ще продължи, няма да свърши за ден или два. В момента се стреля в Украйна, където има българи. Не може да се опитваме да приказваме за някакви политически игрички в случай, че някоя друга страна стреля по български жители там, сподели още Петков и изрично акцентира, че в случай че някой мисли друго, няма място в залата.

Народно събрание поддържа българското държавно управление да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с опциите на българската държава;  да упорства отбраната на живота на здравето на цивилните жители от района, да бъдат безспорен приоритет; да спомага за приемане на незамабван помощ на живеещите в Украйна български жители и българи с украинско поданство, в това число при нужда от евакуация.

И още, Народното събрание чака българското държавно управление да предложи и показа проект за справяне с следствията от военните дейности. В декларацията на Народно събрание се упорства Руската федерация неотложно да приключи военните дейности и да се върне към съблюдаване на интернационалното право в цялостен размер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР