След няколко месеца размисъл Върховният касационен съд остави без разглеждане

...
След няколко месеца размисъл Върховният касационен съд остави без разглеждане
Коментари Харесай

Полфрийман окончателно е на свобода

След няколко месеца размисъл Върховният касационен съд остави без разглеждане настояването на основния прокурор за обновяване на делото за предварителното освобождение от пандиза на австралиеца Джок Полфрийман и по този начин на процедура той остава на независимост.

През септември м.г. състав на Софийския апелативен съд с ръководител шефът на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева освободи предварително австралиеца, който е наказан на 20 година затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Чужденецът ще излезе на независимост 6 години и половина предварително, откакто магистратите взеха решение, че е извършил всички сложени условия и всичко, което е посочил през годините в пандиза приказва в негова изгода.

Два месеца по-рано - през юли, Софийски градски съд  отхвърли да го пусне, откакто реши, че той към момента не се е поправил, а началник ътна Софийския затвор  изясни, че Полфрийман е неведнъж наказван за демонстративно непокорство.

Преди 6 години пък австралийските управляващи желаеха Полфрийман да бъде изпратен в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, само че основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли, като се стимулира, че наказаният е правил голям брой груби нарушавания на разпоредбите и неведнъж е бил наказван в пандиза, а също така беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказване. Преди него Борис Велчев също отхвърли да го пусне предварително.

Твърдеше се, че двама членове на състава на САС, освободил Полфрийман – ръководителят Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова, е трябвало да си създадат отказ от делото поради връзки с Българския хелзинкски комитет.

Както и че съдиите са се позовали и на позитивната характерност за Полфрийман, дадена от ръководителя на БХК Красимир Кънев.

Върховен касационен съд се произнесе, че настояването за обновяване на делото е процесуално неприемливо, защото делата за предсромно освобождение не подлежат на обновяване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР