След няколко дни с ракета-носител "Фалкон хеви" на компания "Спейс

...
След няколко дни с ракета-носител "Фалкон хеви" на компания "Спейс
Коментари Харесай

Слънчевият платноход „LightSail 2 се готви за полет

След няколко дни с ракета-носител "Фалкон хеви " на компания "Спейс Екс " от галактическия център "Кенеди " във Флорида ще бъде изстрелян спътник с размера на самун, оборудван с голямо платно от ослепителен полиестер, осигуряващо му неповторим прийом за напредване, съобщи Агенция Франс Прес.

Идеята подхранва фантазиите на астрономите от десетилетия, само че до момента съвсем не е осъществена, тъй като наподобява безумна: напредване на апарати в галактическото пространство без мотор, без гориво, без слънчеви акумулатори, разчитащи само на неуловимите слънчеви фотони.

Апаратът "LightSail 2 ", който ще бъде изстрелян в понеделник, е разработка на американското Планетарно общество, учредено през 1980 година Сред съоснователите му е известният астроном Карл Сейгън.

"През XVII век Йохан Кеплер приказва за корабоплаване измежду звездите, разполагащи с сила, която може да бъде опитомена. Оказва се, че той е имал право. Идеята към този момент не е просто лирика ", споделя ръководителят на Планетарното общество Бил Най.

В слънчевото платно няма нищо високотехнологично. То съставлява голям квадрат от извънредно тънко и леко рефлекторно фолио (Майлар) с обща повърхност 32 квадратни метра. Веднъж разгънато, платното се трансформира в капан за фотони. Тласъкът, обезпечен от фотоните, е незабележим, само че за сметка на това непрекъснат. "Озовете ли се един път в орбита, в никакъв случай няма да имате проблем с горивото ", отбелязва Най.

През 2010 година Япония изстреля безоблачен платноход. Други галактически организации към момента не са тествали концепцията.

"Говорим за сантиментална концепция, чието време най-сетне настъпи ", споделя с вяра Бил Най.

Проектът "LightSail 2 " коства 7 млн. $. През 2015 година Планетарното общество изстреля апарата "LightSail 1 ", чиято задача, белязана от редица проблеми, беше да тества разгъването на платното.

След плануваното за понеделник изстрелване четири железни телескопични тръби ще разгънат четирите триъгълника на платното, които ще оформят голям квадрат. За задачата останалите функционалности на спътника ще бъдат захранвани от слънчеви акумулатори. Слънчевият платноход ще остане в орбита към Земята и в случай че всичко върви по проект, последователно ще се издигне.

За какво могат да послужат слънчевите платна в бъдещето? Бил Най изяснява, че могат да бъдат употребявани за далечни пътешествия оттатък рамките на Слънчевата система или за поддържането в космоса на стационарни сонди - да вземем за пример телескоп за наблюдаване на приближаващи метеорити или спътник, "фиксиран " над Северния полюс.

"За да може един уред да остане имобилен в продължение на 10 години, са нужни големи количества гориво. Енергията на фотоните обаче е неизчерпаема ", прибавя Бил Най.

MEDIA ADVISORY: Media Invited to LightSail 2 Press Teleconference with Bill Nye and Mission Team https://t.co/fESQ7YX7u6 pic.twitter.com/KNu7l2kgOV
— Planetary Society (@exploreplanets) June 17, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР