След няколко часови препирни основно между представители на опозицията и

...
След няколко часови препирни основно между представители на опозицията и
Коментари Харесай

Гласуването на вота на недоверие ще е в четвъртък в 13:55 ч.

След няколко часови препирни главно сред представители на опозицията и ПП-ДБ, като се чу даже апел от страна на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да бъде образувано „ програмно държавно управление “, разискванията по втория избор на съмнение против кабинета „ Денков-Габриел “ завършиха в 13:55 часа. В четвъртък, тъкмо  24 часа след края на дебатите в зала, той би трябвало да бъде и гласуван.

Инициативата за вота е на социалистите и е подкрепена от " Възраждане " и " ИТН ", както и от самостоятелния народен представител Радостин Василев.

Мотивите рано сутринта показа зам.-председателят на Народното събрание от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. Той изчете написаното в проекторешението, в което главната теза е, че българското държавно управление е лишило страната от боеспособност в името на политически комфортни, само че военно нездравословни ползи и с това е направило страната тежко уязвима.

" Това не са просто претекстове, а хладна и безпристрастна оценка на цялостната неплатежоспособност на държавното управление в областта на защитата. Провалите следват един след различен. Няма почтени измежду вас, които станахте негови съучастници, като го подкрепихте при избора му, по-късно и при първия избор на съмнение. Призоваваме ви на следващия ден да сложим дружно завършек на мъката и да дадете късмет на ново ръководство. Става мъчително ясно, че за България е надалеч по-лошо не в случай че държавното управление си отиде, а в случай че то остане ", заключи Вигенин.
" Пропаганда, неистини и обиди "
В края на разискванията по вота на съмнение министър председателят Николай Денков също взе думата. В обобщението си той заключи, че не държавното управление, а методът на опозицията е най-вреден за националната сигурност. След това прикани всички народни представители, които се усещат патриоти, да го отхвърлят в утрешния ден.

Според Денков от претенции избор на съмнение са се разбрали четири неща: Година и 9 месеца след началото на войната " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " са признали, че Руската федерация води нападателна война против Украйна, която основава опасност и за България. Затова добави, че националната сигурност изисква всички партии без изключение да призоват Русия да спре войната и напусне завоюваните територии; закупуването на модерна техника е мотив за яростни рецензии от опозицията - " за благополучие не се интересуваме от дребнави интриги като тази, а поредно развиваме бойните качества с съвременни средства за защита " ; " Възраждане " не се интересуват от ориста на българите в окупираните от Руската федерация територии в Украйна; истината няма никакво значение в дебатите по вота, а се употребява единствено агитация, неистина и обиди, тъй като опозицията още веднъж няма същински причини.

Изказването му бе посрещнато със викания " Оставка " от парламентарната група на " Възраждане ".

 
" Не съм в спор на ползи "
По мотив обвиняванията на Българска социалистическа партия, че е в спор на ползи, които са свързани с контракт за доставка на безпилотни летателни апарати , военният министър Тодор Тагарев съобщи от парламентарната естрада по време на дебата за вота на съмнение , че е от дълго време е подготвен с отговора на този въпрос, само че по този начин и не получава опция да им отговори обществено. " Ръководството на Българска социалистическа партия обаче употребява случая за обществена и лична офанзива против мен ", означи Тагарев и по-късно отхвърли всички обвинявания: " аз и брачната половинка ми нямаме никакъв интерес или присъединяване в активността на компания " Телесис ", сподели той.

Тагарев поздрави вносителите на вота, че в претекстовете си означават, че въпреки всичко Русия води война против Украйна. По думите му в случай че Русия реализира задачите си в тази война България може да стане обект на евентуални въздушни удари с ракети и дронове.

" Ако стъпим на тази констатация, ние сме доста покрай постигането на консенсус, който основава добра основа за основаването на национална, а не партийна отбранителна политика ", съобщи Тагарев.

В края на ревюто си той добави, че правото няма да спечелва, в случай че Русия остане даже и на 1 кв.км от Украйна. " Ако Украйна загуби, гответе се да удвоите ресурсите за защита. Подкрепата за Украйна е наш стратегически интерес . Редът ще бъде възобновен, единствено в случай че властническия режим на Путин загуби тази война. Този избор не съмнение не отразява обективното положение на армията и по тази причина призовавам да бъде отритнат ", уточни военният министър.

Той въпреки всичко призна, че най-сериозен е въпросът за хората в защитата като по думите му най-тежко е ситуацията в сухопътните войски. Във връзка с тази тематика Тагарев на собствен ред упрекна вносителите на вота, че водената от тях " масирана дезинформационна акция " е довела до отлив на искащи на постъпване на кадрова военна работа във въоръжените сили или за кандидатстване във висшите военни учебни заведения.
" Като анекдот "
След това водачът на левицата Корнелия Нинова отговори и на министъра на защитата Тодор Тагарев. “Днес разбрах, че с едно изявление срещу войната в Украйна, за прекъсване на огъня и за търсене на мирни договаряния за неутралитет на България във връзка с войната в Украйна, съм станала лична причина за некомплекта в българската войска. Изказване направено през юни 2023 година за некомплект, който съществува от най-малко 15 години. Това звучи като анекдот и то е анекдот ", сподели Нинова. 

По думите ѝ изявлението на Тагарев единствено доказвало, че той е несъответствуващ за Министерството на защитата. " Това е доказателство за какво ГЕРБ би трябвало да натисне копчето за рухването на този кабинет ", счита Нинова.
Без поддръжка
След апела на Нинова към ГЕРБ, водачът на партията Бойко Борисов разяснява в коридорите на Народно събрание, че " този избор е неправилен и ние няма да го подкрепим " . Той се аргументира с думите, че в последните 10 години партията му е направила доста за въоръжаването на българската войска.

" Искам да припомня на Кирил Петков, че беше петък вечер, към 5 и нещо, и той ми сподели, че в случай че не бъде определен Терзиев - ще падне държавното управление. Тогава аз от Самоков приканих ГЕРБ и с помощта на тези гласове държавното управление остана ", описа още Борисов във връзка с балотажа в София за кмет.  " Казах - гласувайте за претендента на държавното управление. Той в прав текст ми сподели, че държавното управление ще падне, в случай че не вземат София " , разкри какво е задържало кабинета на акад. Николай Денков.

" ПП-ДБ ще платят цената горчиво, в случай че създадат коалиция в София с тези партии – " Възраждане " и Българска социалистическа партия, счита водачът на ГЕРБ. " Ако гласоподава с тях в София (Кирил Петков - бел ред.) ще го запитвам по каква работа стоят в евроатлантическа коалиция ", сподели още той.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР