След няколко часа стартира 17-ото издание на световното клубно първенство.

...
След няколко часа стартира 17-ото издание на световното клубно първенство.
Коментари Харесай

FIFA Club World Cup: Големият тест за Катар и "Байерн"

След няколко часа започва 17-ото издание на международното клубно състезание. Началото ще бъде обещано в 16:00 ч. българско време с дуела от II кръг сред спечелилия в Шампионската лига в зона КОНКАКАФ - мексиканският " Тигрес УАНЛ " и клубният отличник на Азия - " Улсан Хюндай " (Република Корея). Първи кръг в действителност нямаше - поради COVID-19.

Влезлите в действие на 1 февруари още по-строги противоепидемични ограничения в Нова Зеландия принудиха шампиона в зона " Океания " - " Оукланд Сити ", да откаже участие в шампионата и да не пътува за Катар. Това донесе служебна победа с 3:0 за локалния отличник " Ал Духаил ". Така катарският отбор, чийто треньор е някогашният френски национал Сабри Ламуши, се класира без игра за втория 1/4-финал през днешния ден, където противник ще е първенецът на Африка - египетския " Ал Ахли ".

Най-интересната част от шампионата обаче стартира от неделя , когато в 1/2-финалната фаза се включва първият любимец - бразилският " Палмейрас ", носител на " Копа Либертадорес ". Той ще чака спечелилия от " Тигрес УАНЛ " - " Улсан Хюндай ". " Палмейрас " сега идва в Катар с психологическо предимство, защото стана континентален първенец на Южна Америка единствено преди дни, за пръв път от 1999 година Голяма част от заслугите са на назначения през ноември м.г. португалски треньор Абел Ферейра (42 г.), водил преди " Брага " и ПАОК. Неговите огромни звезди са капитанът Фелипе Мело (преди в " Ювентус ", " Фиорентина ", " Интер ", " Галатасарай " и др), Луис Адриано ( " Милан ", " Спартак ", М) и капитанът на Парагвай Густаво Гомес (играл два сезона в " Милан " ).

Другият главен кандидат за трофея - " Байерн " , ще играе в понеделник против " Ал Духаил " или " Ал Ахли ". Турнирът ще е като самобитен тест за баварците, които в навечерието на 1/8-финалите в Шампионската лига би трябвало да потвърдят, че към този момент са излезли от миникризата от началото на годината - загуба от " Борусия " (Мьонхенгладбах) и отпадане от " Холщайн " (Кил) на 1/16-финалите за Купата на Германия. След въпросния турнирен мач отборът на Ханзи Флик записа четири следващи победи в Бундеслигата и упованията са в този момент да стигне безпроблемно до финала в Катар.

Всичките 7 мача ще се изиграят единствено в Ал Раян - на  " Едюкейшън Сити Стейдиъм " и " Ахмед бин Али Стейдиъм ". И двете уреди ще одобряват следващата година мачове от Мондиал 2022. Настоящият шампионат в действителност ще е огромен тест за готовността на Катар за международното състезание следващата година, защото до тогава няма да има друго огромно футболно събитие в страната. Предвиденият за 2021 година шампионат за Купата на конфедерациите бе анулиран, точно за отлагането на международното клубно състезание с два месеца (по проект то трябваше да е през декември м.г).

Затова и в Катар показват своя потенциал за обезпечаване на сигурност на участниците и феновете. На трибуните се допускат само стеснен брой почитатели (30% от капацитета), освен това единствено от Катар или поданици на останалите страни от Персийския залив. Приет е непоколебим медицински протокол, съгласно който феновете могат да получат билет само при показан негативен тест за COVID-19, изработен до 72 часа преди мача, документ за премината втора имунизация или прекаран ковид след 1 октомври 2020 година Всички фенове би трябвало да са с маски на трибуните, а на входовете ще бъде измервана температурата им. Фензони няма да има.

Футболистите и формалните лица пък ще се намират в медицински " балони ", където ще бъде обезпечено безвредното им престояване. Те ще бъдат постоянно тествани за COVID-19, ще се придвижват в постоянно дезинфекцирани рейсове. На регулярно обеззаразяване ще бъдат подложени всички обекти, свързани с шампионата, в това число подготвителни терени и пресцентровете.

 

ПРОГРАМАТА

Днес (4.II)
1/4-финал (мач 2): " Тигрес УАНЛ " (Мекс) - " Улсан Хюндай " (Реп. Корея) (16:00 ч., Българска национална телевизия 3)
1/4-финал (мач 3): " Ал Духаил " (Кат) - " Ал Ахли " (Ег) (19:30 ч., Българска национална телевизия 3)

Неделя (7.II)
Мач за пето място (мач 4): изгубил мач 2 - изгубил мач 3 (17:00 ч., Българска национална телевизия 3)
1/2-финал (мач 5): " Палмейрас " (Браз) - победител мач 2 (20:00 ч., Българска национална телевизия 3)

Понеделник (8.II)
1/2-финал (мач 6): Победител мач 3 - " Байерн " (Гер) (20:00 ч., Българска национална телевизия 3)

Четвъртък (11.II)
Мач за трето място (мач 7): изгубил мач 6 - изгубил мач 5 (17:00 ч., Българска национална телевизия 3)
Финал (мач 8): победител мач 6 - победител мач 5 (20:00 ч., Българска национална телевизия 3)
 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР