След няколко часа разгорещени дебати германските социалдемократи в неделя дадоха

...
След няколко часа разгорещени дебати германските социалдемократи в неделя дадоха
Коментари Харесай

Пет извода от вота на социалдемократите за коалиция с Меркел

След няколко часа разгорещени диспути немските социалдемократи в неделя дадоха мандат за пускане на задълбочени договаряния за коалиция с дясноцентристкия съюз на Ангела Меркел. Вотът държа на тръни освен огромна част от страната, само че и Европейския съюз, написа " Политико ".

Гласовете за успеха (362 " за " против 279 " срещу " ) наподобяват по-впечатляващи от дистанцията на времето, в сравнение с в залата в неделя.

Най-често повдигането на ръце е задоволително, с цел да се дефинира спечелилия в обещано гласоподаване. Не и в неделя. След първия кръг стана ясно, че гласовете са прекомерно близки и ще би трябвало да бъдат преброени. Залата потъна в безмълвие в продължение на няколко напрегнати минути до момента в който представители на партията брояха гласовете.

Обикновено, в случай че една лидерска самодейност бъде подкрепена на сходна среща от по-малко от 90%, това се счита за един тип неодобрение. Неделните 56% " за " бяха като пестник в лицето. И въпреки всичко не може да се отхвърли, че конгресът ще се помни като един от основните моменти в немската политика, който ще има необятни последствия.

" Политико " обобщава няколко от значимите моменти от вота.

" Да живее огромната коалиция "

По всяка възможност нова огромна коалиция сред двете партии ще има. Германците към този момент чакаха четири месеца от деня на изборите, с цел да се стигне до тук. Може би завършването на договорката ще отнеме още два месеца. Евентуален неуспех на диалозите на този стадий ще получи разрушителен отговор пред урните и за двете празненство, които към момента се възвръщат от историческите загуби на последните избори.

Сега следва членовете на Социалдемократическата партия да дадат своето " да " за финалната договорка. Заслужава си да напомним, че междинната възраст на всички 440 000 членове е 60 години, а те на дали ще рискуват.

Ангела се надига от пепелта

Решението в неделя беше гласоподаване както за Меркел, по този начин и за бъдещето на социалдемократите. Много социалдемократи се усещат удобно с Меркел, макар че тя употребява огромна част от политиките им за своите потребности. Канцлерът може и да се намира в миг на политически залез, само че бъдещето й би трябвало де мери в години, а не в дни.

Залезът на Мартин Шулц

Речта на Мартин Шулц в неделя не пожъна необикновен триумф. Основното му обръщение – че нови избори са по-лош вид от още една огромна коалиция – надалеч не беше вдъхновяващо.

Когато преди година пое поста, някогашният ръководител на Европейския парламент бе считан за спасителя на партията. От тогава той получи поредност от удари, в това число и това, че поведе партията към най-лошия й следвоенен резултат на избори.

Според доста хора в партията годините, които Шулц прекара в Брюксел, са го оставили зле квалифициран за вътрешната политика. Дните му отпред на социалдемократите най-вероятно са преброени.

Разделени

Две звезди изпъкнаха по време на конгреса в неделя – Андреа Налес, парламентарният водач на партията, и Кевин Кюнерт, който управлява младежкото й крило. Речите и на двамата бяха впечатляващи. Те обаче защитаваха разнообразни дела. Според някои наблюдаващи лагерът " срещу " щеше да завоюва, в случай че не беше пламенния апел на Налес малко преди вота. А без неуморната акция на Кюнер опозицията срещи нова огромна коалиция може би в никакъв случай нямаше да стартира.

Социалдемократите може и да са стигнали до решение в неделя, само че те са надалеч от съглашение. Конгресът даже задълбочи разделянето в партията.

Нека промяната в Европейски Съюз да стартира

Предвид, че Меркел и Шулц по всяка възможност ще поемат властта в Берлин, те могат да се заловен за ръце с френския президент Еманюел Макрон и да извадят промяната в Европейски Съюз от застой.

Това, което е по-сигурно е, че Брюксел ще може да насочи още веднъж вниманието си към Брекзит, идните договаряния за бюджета и, най-важното, подготовката на промяната в Европейски Съюз. Ако социалдемократите бяха дали своят вот с " не ", всичко това щеше да е под въпрос.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (229)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР