След нулевия интерес към увеличението на капитала на Първа инвестиционна

...
След нулевия интерес към увеличението на капитала на Първа инвестиционна
Коментари Харесай

Неизвестен инвеститор купи 26% от ПИБ в последния момент

След нулевия интерес към нарастването на капитала на Първа капиталова банка (ПИБ) в миналите седмици, на финала настъпи обрат. На аукциона за неизползваните права през днешния ден бяха продадени всичките 110 бумаги, даващи право за присъединяване в процедурата по набиране на 200 млн. лева Те бяха трансферирани в едвам две покупко-продажби, което значи и че ПИБ ще се снабди с най-много двама нови вложители, заяви capital.bg.

Почти цялата емисия беше добита от единия от тях - 108 млн. права. Ако до 25 юни незнайният към този момент покупател заплати емисионната им цена от над 196 млн. лева,  ще се снабди с дял от 26.18% от капитала на банката.

 Няма официално условие да се разкрива кой е вложителят, но името му сигурно ще стане известно след възможното записване на акциите, защото ще има над 5% в обществена компания.

Спекулациите във финансовите среди съгласно " Капитал ", че това е българската страна (директно или през ББР, или различен посредник). Причината е, че капитализирането на ПИБ е последният несбъднат ангажимент на държавното управление за участието на страната в ERM II и банковия съюз. 

Ако страната е купувачът, тя ще би трябвало да вложи много старания да обоснове за какво влиза в инвестиция при условия, които на практика не се харесват на нито един частен вложител.

Причината за неналичието на интерес от пазара беше, че цената на новите акции - 5 лева, беше към два пъти над борсовата, отбелязва " Капитал ". След сполучливия аукцион котировките на ПИБ скочиха до над 2.7 лева, като по-късно се върнаха до равнища към 2.64 лева, което въпреки всичко е 2.33% растеж за деня.

Новият вложител ще има малко над 26%. Ако това е страната или нейно сдружение,  би трябвало да се получи и утвърждение за държавна помощ от Европейската комисия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР