След новата обществена зона край Морска гара, предстои отваряне на

...
След новата обществена зона край Морска гара, предстои отваряне на
Коментари Харесай

В програмата на Иван Портних за район „Одесос“: Цялостно обновяване и отваряне към морето

След новата социална зона край Морска гара, следва отваряне на Варна към морето и посредством социализация на още територия. За нея ще бъде извършен интернационален конкурс – за създаване на яхтено пристанище, пасажерски терминал, опера и съвременен експоцентър, планува управническата стратегия на досегашния кмет и претендент на ГЕРБ за нов мандат Иван Портних. За реализацията на огромните планове Община Варна ще разчита на интензивно партньорство с държавното управление. В регион „ Одесос” ще продължи и цялостното възобновяване – ремонт на улици, тротоари, нови паркоместа и зелени зони, детски и спортни площадки.

Драматичният спектакъл „ Стоян Бъчваров “ във Варна ще посрещне своя 100-годишен празник през 2021 година в актуализирани здания. След ремонта на главната постройка, със средства от държавното управление на Бойко Борисов, следва възобновление и на сцена „ Филиал “.

Реконструкцията става допустима с помощта на сполучливо предпазен план от екипа на Иван Портних. Инвестицията е в размер на близо 7,2 млн. лева, от които общинските средства са 1,4 млн. лева, а останалата част е безплатно европейско финансиране. След ремонта филиалът ще разполага с актуализирани и удобни зали. Ще бъде сменена театралната машинизация на оркестрината и сцената, напълно ще се промени интериорът на балкона. С ремонта на сцена „ Филиал “ се продължава политиката на Община Варна за възобновление на историческата памет и развиване на културните пространства в морската столица. Така бяха актуализирани Юнашкият салон, Домът на флота, Младежкият дом.

В нов стадий навлизат плановете, свързани с експонирането на неповторимата археология, открита по време на ремонтите на Шишковата градинка и на ул. „ Цар Симеон I”. Тя би трябвало да бъде съхранена и деликатно включена в обновеното градско пространство, за привличане интереса на туристите.

Продължава планът за нова постройка на Регионалната библиотека „ Пенчо Славейков “, която ще събере под един покрив цялата книжна сбирка, разпръсната във филиали в целия град. Функционалността на постройката ще бъде допълнена от галерии, концертни зали, а също и под земята паркинг за 350 автомобила.

Една дългогодишна язва в сърцето на Варна - така наречен „ Дупка”, е на път да бъде трансформирана. Проведено бе публично допитване, в което се включиха над 3000 жители. Обществените разисквания не престават, а след избирането на идея ще бъде извършен интернационален конкурс за превръщането на мястото в ново културно пространство.

Музей на основателите на Морската градина ще бъде основан в къщата на Антон Новак в парка. Община Варна към този момент е притежател на обекта, следва изработването на план.

Проектна подготвеност има за нова детска градина на ул. „ Хъшове “ – с потенциал от 120 места.

Сред дилемите, които предстоят във връзка с инфраструктурата, са пробивът на ул. „ Александър Рачински “ – към ул. „ Антим I “, и разширението на бул. „ Цар Освободител “.

След ремонтите на главните улици и булеварди – „ Васил Левски “, „ Съборни “, „ Георги Бенковски “, „ Владислав Варненчик “, „ Сливница “, „ Княз Борис I “, „ Цар Освободител “, „ Приморски “, стартират поправки на по-малките улици и междублокови пространства – с създаване на кътове за отдих, детски площадки, паркоместа и озеленяване, регистрира досегашният кмет на регион „ Одесос” Георги Недев, който е претендент на ГЕРБ за нов мандат, с номер 43 в бюлетината.

В централния регион на Варна се възнамеряват и нови зони за спорт, а басейнът в ПК „ Приморски “ ще бъде затрупан.

Продължава разчистването на „ Максуда “ от противозаконни и рискови постройки.

През миналия мандат над 250 обекта бяха съборени, а над 35 000 тона боклуци - изхвърлени. Разчистването на „ Максуда “ продължава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР