След нова година столичната таксиметрова компания Такси-С-Експрес“, по-известна като таксита

...
След нова година столичната таксиметрова компания Такси-С-Експрес“, по-известна като таксита
Коментари Харесай

2024 г. слага край на таксиметровата компания на Трактора

След нова година столичната таксиметрова компания „ Такси-С-Експрес “, по-известна като таксита 9-12-80 на Алексей Петров, който бе убит на 16 август т.г., стопира да съществува.

 

До момента не е обявено публично, че първото частно такси сдружение в столицата, приемник на държавните таксита 12-80, които оперират в София от далечната 1968 година, стопира да съществува. Таксиметрови водачи от компанията обаче описват, че в последните дни на месец ноември са били известени от управата на „ Такси-С- Експрес “, че след Нова

година компанията се закрива и че таксиджиите, които употребяват логото 9-12-80 и заплащат по 240 лв. месечно на сдружението, са длъжни да смъкват лепенките от колите си и да си търсят нов оператор, към който да продължат да работят. Засега остава неразбираема ориста на водачите, които изплащат лизингови коли, благосъстоятелност на „ Такси-С-Експрес “ и процедурата, по която ще минат, с цел да прекратят финансовите си връзки с таксиметровата компания.

 

„ На 30 ноември ми споделиха, че от Нова година компанията стопира да съществува. Щели да я закриват поради недоразумение сред акционерите. Колеги разправят, че данъчните и общинските управляващи са погнали 9-12-80, други изясняват, че в бъдеще щяло да се прави нова такси компания, която минавала под шапката на Златко Баретата защото в „ Такси-С-Експрес “ имали проблеми с техническото застраховане и със събирането на таксите и лизинговите вноски от доста водачи “, споделя таксиметров водач, брандиран с логото на 9-12-80.

Думите му бяха доказани от още няколко негови сътрудници в неофициални диалози. Всички таксиджии настояват едно и също – от компанията ги уведомили, че 9-12-80 приключва съществуването си след Нова година, без да им бъде посочена съответна причина за закриването на първата таксиметрова компания в София. Към сегашния миг под шапката на „ Такси-С-Експрес “ оперират към 700 автомобила в столицата.

 

В гилдията обаче признават, че огромна част от водачите работят напълно в сивата стопанска система и че през последните години марката 9-12-80 е изгубила окончателно водещата си позиция в таксиметровия отрасъл. Към днешна дата най-оборотните сдружения за таксиметрови услуги в София, настоящи и като лизингови компании, са „ Йелоу такси “ (91 719), „ ОК Супертранс “ (973-21-21), 9-12-63 и „ Такси ми “.

 

Със стикерите 9-12-80 са означени колите на няколко превозвача, най-големият от които: е „ Такси-С-Експрес “, а останалите компании са на хора, считани за подставени лица на Алексей Петров за източване на сдружението майка и невнасяне на дължимите налози и такси. „ Такси-С-Експрес “ е благосъстоятелност на сдруженията Апелативен съд БГ и „ Балкан кейтъринг “, в които акционери са вдовицата на Трактора – Ива Павлова, застрахователното сдружение „ Лев Инс “ и израелецът Абрахам бен Нун, който също има дялове в „ Лев Инс “. В София върви интензивен слух, че такси компанията съзнателно ще бъде закрита и че проблемите в 9-12-80 идват от стартирала война сред израелските съдружници на убития мафиот и вдовицата Ива Павлова и почнало подмолно преразпределение на активите му.

 

Макар и от дълго време изгубила лидерската си позиция в сектора, такси компанията 9-12-80 повече от две десетилетия беше значим дирек в бизнесимперията на някогашния консултант в ДАНС и силов осигурител Алексей Петров, който беше премахнат през лятото от наемен убиец по време на разходка в планината.

 

Паметливи криминалисти си спомнят, че Трактора поставя ръка посредством рекет върху компанията в края на 1999 година в миг, в който 9-12-80 е монополист в столицата в областта на таксиметровите услуги. За силовото завладяване на таксиметровото сдружение от страна на някогашната барета Алексей Петров свидетелства в съда през.

2010 година в границите на делото за рекет „ Октопод “ бизнес дамата Теменужка Кайлитска. Тя описа по какъв начин трансферирала след жесток напън от Трактора 51% от собствеността си в „ Такси-С-Експрес ” на Марчело Джотолов. Според Теменужка всички компании под шапката на „ Такси-С-Експрес ” били принудени да се застраховат в „ Лев Инс “, сдружение с израелски капитали, само че отново следено персонално от Трактора. Други очевидци на прокуратурата със скрита идентичност пък свидетелстваха, че таксиметровите коли били употребявани за транспорт на проститутки, трудещи се в над 50 обществени домове в София, за които отговарял Димитър Митров, по-известен като Митко Полицая, отговорник на бизнеса с платената обич в кримиструктурата на Алексей Петров. Над 400 компаньонки в бардаците под контрола на Трактора били принуждавани да употребяват единствено такситата 9-12-80, когато отивали на адреси на клиенти, като плащали двойни цени за транспорта си.

 

Според изявление на Алексей Петров пред съда през 2010 година по делото „ Октопод “ една от огромните му заслуги към страната в качеството му на сътрудник под прикритие е било присъединяване му в събитията от 16 март 2001 година, когато хиляди таксиджии блокираха Народното събрание, Орлов мост и основни кръстовища в центъра на София, вбесени от новината за открития в езерото на Южния парк мъртвец на 3-годишния Пепи Терзийски, чийто татко Стоян към този миг е водач в 9-12-80. Дни по-късно стана известно, че детето е било убито от личната си майка Даниела Терзийска.

 

“Тогава попречих на таксиметровите водачи да нахлуят в Народното събрание и да смъкват държавното управление на Иван Костов “, разгласи Алексей Петров пред магистратите през 2010 година

 

Коренно друга обаче е версията за ролята на Трактора в трагичните събития от пролетта на 2001 година на пенсионирани чиновници на Министерство на вътрешните работи. Според думите им още тогава в службите имало данни, че Алексей Петров стои зад протеста на таксиджиите и тематиката дори била коментирана на изключителна среща, свикана от Иван Костов и с присъединяване на тогавашния Министерство на вътрешните работи началник Емануил Йорданов, основния секретар на Министерство на вътрешните работи Славчо Босилков и заместник-министъра на вътрешните работи Здравко Зафиров.

 

„ Имаше подозрения, че Алексей Петров, в съучастничество с тогавашния началник на баретите Филко Славов, е основал казуса на държавното управление с таксиджиите, пускайки съзнателно подправения слух в гилдията, че чиновници на НСО стоят зад убийството на дребния Пепи. В оня миг Иван Костов към този момент имаше огромни  търкания с основния прокурор Никола Филчев, който беше  настойникът на Алексей Петров “, спомня си някогашен почитан служител на реда.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Алексей Петров Трактора Иван Костов таксиметрова компания „ Такси-С-Експрес “ Теменужка Кайлитска Марчело Джотолов „ Лев Инс “ Даниела Терзийска Пепи Терзийски Емануил Йорданов МВР Славчо Босилков Здравко Зафиров ДАНС Абрахам бен Нун
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР