След нощта на последния понеделник, в който HBO излъчи предпоследния

...
След нощта на последния понеделник, в който HBO излъчи предпоследния
Коментари Харесай

Кой уби Елена Алвес в Отмяната?

След нощта на последния понеделник, в който HBO излъчи предпоследния пети епизод на минисериала " Отмяната " (The Undoing) на Сузане Биер с присъединяване на актьорите Никол Кидман, Хю Грант и Доналд Съдърланд, оттогава всяка вечер за лека нощ премисляме още един път, минавайки през всички герои, какъв брой по-дълбоко заплетена може да е историята в престъпния трилър, написа dir.bg.

Вълнението в обществените мрежи също оказва помощ да се подържа съспенса в залози и разнообразни вероятни ходове, през които би могла да се развие мистериозната история.
Това, което знаем до в този момент в историята...
Сериалът е основан по романа на Джийн Ханф Корелиц " You should have known " (или " Трябвало е да знаеш " ). В света на богаташко семейство - детският онколог Джонатан Фрейзър (Хю Грант), жена му, психотерапевтката Грейс (Никол Кидман) и синът им Хенри (Ноа Джуп) се случва брутално ликвидиране. Тогава Джонатан изчезва, оставяйки телефона си у дома. Бляскавият свят на Грейс се разклаща, когато научава, че брачният партньор ѝ е имал спекулация с майка на негов пациент дете и че точно той се оказва главният обвинен в убийството. В петия епизод разбираме, че в листата на обвинените влиза и детето Хенри, в чийто калъф за цигулка Грейс открива чук, същият като от убийството. В историята интензивно се появява близката другарка на Грейс - Силвия, която интензивно я убеждава, че мъжът ѝ е килърът, също по този начин и бащата Франклин, който в никакъв случай не е харесвал Джонатан.

Кадър: HBO  Кой умъртви Елена Алвес в

Нека разиграем няколко разновидността на обвинените, въпреки това, както споделих, може да бъде безусловно всеки. Тук въпросът по-скоро стои по този начин: някой от фамилията лъже ли и кой е той?
Да, най-логично е да бъде Джонатан
Както е и в книгата. Изглежда като да е Джонатан, звучи като да е Джонатан, да, килърът е Джонатан. Но Сузане Биер неведнъж е обяснявала, че е спряла да се води по книгата в един миг от историята. Понякога съзнателно бягаме от най-очевидното, само че най-после то излиза вярното. Джонатан е бил с Елена в нощта на нейното ликвидиране, правили са секс и я е оставил малко преди да бъде убита. Звучи много съмнително. И тъкмо в този миг, в случай че приемем, че разбираме Джонатан и не е той, се появява мъжът на Елена Алвес.
Фернандо, който отглежда бебето на любовника?
Фернандо е в нелепа обстановка, само че персонално моите съмнения, откакто разпусна от съмнение Джонатан, се насочват към него. Фернандо е схванал, че жена му е имала спекулация и бебето е на Джонатан, само че е заставен да се грижи за него. Синът му (общият наследник с Елена) открива натрупа на майка си в ателието ѝ. Може да е тривиално, само че ревността е мощен катализатор на кървави стихии. Фернандо обаче пък има положително оправдание.
След последната серия, всички си легнахме с мисълта, че Хенри (синът) е килърът
Хенри не е доста тъкмо морално обяснен в сериала, за разлика от книгата, където е в облика на сладостен възпитаник, свирещ на цигулка, който стартира учебния си живот изначало след абсурда с татко му. В сериала в него има мрачни сили, които ни смущават. А като видяхме и същия чук от убийството в калъфа му за цигулка, той напълно се издигна в очите ни като евентуален участник, в случай че не палач. Тук изниква различен въпрос: покривал ли е Хенри татко си, бил ли му е съизвършител? Защото момчето подслуша няколко диалога на майка си с служителите на реда, а също по този начин беше скрило загадка от Грейс, че е виждал Джонатан и Елена дружно с бебето пред учебното заведение.
Искаме да е Грейс
Тя прекосява големи пространства в Ню Йорк с нейните палта, развява рижи коси, влачена от мощни ветрове и тегнещи мисли. Психическото положение на Грейс наподобява разхлабено. Това незабавно би трябвало да ни накара да се усъмним дали всичко, което чуваме и виждаме от нея е в действителност по този начин? Реалистична ли е нейната позиция? Възможно е да е в неуравновесеност след осъществено ликвидиране и да не е осъзнала към момента какво се е случило. Все отново в цялостен Ню Йорк, Грейс е намерила да се разхожда вечер тъкмо до ателието, където същата нощ е убита Елена.

Подозираме и Франклин, който още през цялото време дава да се разбере, че не е доста добре надъхан към Джонатан, прави финансови инжекции на фамилията, когато е нужно, само че недоволства против решението на Грейс да бъде с него, постоянно демонстрира недоброто си отношение към зетя. Франклин е авторитетен, богат, олдскул безсрамник, който би основал проблеми на Джонатан, с цел да го отдалечи от внука и щерка си.

Приятелката на Грейс не би събудила любознанието ни, в случай че не беше доста старателна в опитите си да убеди Грейс, че Джонатан е разумният причинител на убийството и всичко е прекомерно ясно, с цел да има някой подозрения. Тя се включи интензивно в тази ситуация, работи по него, оказва помощ на Грейс, само че в случай че хипотетично е имала спекулация с Джонатан, може ревността ѝ да е била ориентирана към Елена. Не сме сигурни дали Джонатан не е излъгал в уверението, че е имал една държанка - Елена Алвес.
Изобщо не е ясно кой лъже в сериала, а всички знаем, че някой го прави.
Ще го разберем в понеделник, 30 ноември по HBO, дотогава ще премятаме още лицата на обвинените, а като свърши сериалът, Никол Кидман ще липсва, бродеща с всичките си психози из студения Ню Йорк.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР