След нормална продължителност на бременността новороденото е напълно готово за

След нормална продължителност на бременността новороденото е напълно готово за ...

Проф. д-р Слънчева: Преждевременното раждане крие дългосрочни рискове за детето.


След нормална продължителност на бременността новороденото е напълно готово за живот извън утробата. Раждането по-рано от очакваното налага интензивни грижи за новороденото и месеци в болница, преди да се прибере у дома. В най-голямата АГ болница у нас - "Майчин дом", годишно се раждат около 4 000 бебета, а средно всяко пето от тях е недоносено. По-голямата концентрация на преждевременни раждания се дължи на това, че в болницата се проследяват най-тежките бременности в страната, информира БНР. Според проф. д-р Боряна Слъчева, началник на Клиниката по неонатология в Университетската АГ болница "Майчин дом" и национален консултант по неонатология , няма увеличение на броя на недоносените деца в България: "Недоносените деца средно са между 10 и 11 процента от всички новородени, няма динамика в последните години. Има малка динамика вътре в структурата на недоносените деца, но като процент нивото е средното за Европа. Вярно е, че има и държави с 5-6 процента, но средният за Европа е 10 процента".  

Причините са най-различни, посочи специалистът. Сред тях са социалните, раждането след асистирана репродукция, при която по-често има многоплодна бременност, както и по-голямата възраст на майката. Неонатолозите се справят с грижата за недоносените деца, но преждевременното раждане крие дългосрочни рискове за децата. Най-честата патология при недоносените деца е свързана с анатомичната и морфологична незрялост на някои органи и системи, както и на нервната система.

"Те си имат своите проблеми - по-леки или по-тежки, но някои остават и в по-голямата възраст на децата, така че трябва да работим в посока недопускане на раждане на деца с ниско и екстремно ниско тегло, което значи под 1000 грама и под 28-ма седмица, защото това означава незавършено анатомично развитие и развитие на всички органи и системи при по-тежки условия".

Родителите на недоносените деца често са изправени пред сериозни предизвикателства в грижата им след изписването от неонатологичните отделения. Според проф. Боряна Слънчева, родителите имат нужда от подкрепа от страна на държавата за допълнително проследяване и консултации от различни специалисти.  

Източник: novini.bg