След неуспешния опит с Конкорд (Concorde) и Ту 144 проекти

...
След неуспешния опит с Конкорд (Concorde) и Ту 144 проекти
Коментари Харесай

Защо свръхзвуковите самолети няма скоро да се върнат в гражданската авиация

След несполучливия опит с " Конкорд " (Concorde) и Ту 144 планове за свръхзвукови пътнически самолети и в този момент съществуват. Но те се сблъскват с толкоз доста въпроси и проблеми, че до момента няма нови сходни въздухоплавателни машини в гражданската авиация, а съществуващите преди този момент се оказаха несполучливи.

По-долу ще посочим главните аргументи, заради които свръхзвуковите самолети скоро няма се върнат и необятно употребяват в гражданските въздушни транспорти.

Производствените разноски

Свръхзвуковите самолети ще бъдат доста по-скъпи за произвеждане от елементарните пътнически самолети, защото тяхното създаване изисква повече високотехнологични материали и строителни технологии.

Необходимо е да се търсят и употребяват по-устойчиви материали, като титанови сплави, които ще устоят на по-високи температури.

Освен това е належащо да се мисли за по-съвършена горивна система, електрическа апаратура и всички други системи в структурата на въздухоплавателното средство.

Всички тези ограничения са нужни, с цел да може самолетът да дава отговор на обичайните стандарти за сигурност и продължителност.

Всичко това ще докара до прекомерно високи разноски за построяването на свръхзвуковия аероплан.

Следователно, с цел да бъде създавано и необятно употребявано такова въздухоплавателно средство в гражданската авиация, е належащо производителите да разполагат и влагат задоволително пари, с цел да ги построят, а за самолетните компании би трябвало да е преференциално купуват такива самолети.

За интервал от 50 години в гражданската авиация са употребявани не повече от 20 свръхзвукови самолета, а техните оператори са единствено три компании - British Airways, Air France и Aeрофлот. Всички те получиха обилни дотации от своите държавни управления.
 Технологията не е най-голямата спънка пред полетите с 6500 км/ч
Технологията не е най-голямата спънка пред полетите с 6500 км/ч

В бъдеще свръхзвуковите самолети ще летят дружно с елементарните

Разходите по употребата

Досега в историята към този момент имаше два свръхзвукови пътнически самолета - френско-британският Конкорд и съветският Ту-144, само че те се оказаха нерентабилни.

Факт е, че при такива самолети, освен цената на построяването им е доста висока, доста скачат и разноските за тяхната употреба спрямо обичайните пътнически лайнери.

По-специално, в тази ситуация със свръхзвуковия аероплан Concorde се оказа, че разноските за гориво са несъразмерно високи.

След началото на комерсиалната употреба икономистите от Air France и British Airways внезапно осъзнаха, че полетът от Лондон до Ню Йорк изисква зареждане с 120 тона авиационен керосин в 17 резервоара за гориво.

За полет от Москва до Владивосток също се изисква голямо количество гориво, което значи, че по пътя ще се наложи презареждане или да се търсят нови механически решения.

По този метод руският свръхзвуков аероплан Ту-144 значително отстъпваше на Конкорд по дължина на полета, макар че точно тази характерност е доста значима за мащаба на голямата Русия.

Заслужава да се означи, че свръхзвуковите самолети имат по-висока обезценка от стандартните самолети, което значи, че разноските за ремонт и обновяване на подобен авиопарк ще бъдат доста по-високи.
 Снимка 408226
Източник:

Икономическа целенасоченост

Както беше маркирано нагоре, двата предходни свръхзвукови самолета - Concorde и Tу-144, бяха нерентабилни.

Разходите за произвеждане и употреба на такива самолети са толкоз огромни, че е малко евентуално цената на билета да бъде всеобщо налична.

По този метод поражда въпросът, до каква степен самолетите ще бъдат търсени от превозвачите, имайки поради освен цената на производството и придобиване, само че и големите разноски за гориво и поддръжка.

В случая с Concorde цената на билета Лондон - Ню Йорк беше 11 хиляди $, което беше много скъпо даже за тези пасажери, които избраха бизнес класа.
 Стартъпът Boom набра $100 милиона, с цел да възроди свръхзвуковите полети
Възраждането на свръхзвуковите полети е крачка по-близо

С помощта на някогашни фрагменти от Nasa, Boeing, Lockheed Martin и SpaceX

Въпросът за сигурността на пътницит е

Свръхзвукови самолети би трябвало да летят в по-високи пластове на атмосферата.

И в случай че това не е проблем за военните самолети, защото водачите носят обезщетителни костюми за висока надморска височина, за пасажерите в всекидневно облекло, такива полети могат да бъдат рискови.

В допълнение, такива въздухоплавателни средства би трябвало да бъдат оборудвани с спомагателни системи за доставяне с О2, споделят специалисти, в противоположен случай полетът става доста опасен за пасажерите.

Екологична сигурност

Еколозите бият паника към този момент и във връзка с стандартните самолети, какво остава за вероятните нездравословни излъчвания от свръхзвукови самолети.

Въпреки тези компликации, през септември 2018 година заместник-генералният шеф на ПАО " Туполев " Валери Солозобов сподели, че компанията приключва предпроектната работа на свръхзвуков пътнически аероплан. Той ще може да лети със скорост до 1900 км/ ч на височина от 11 километра.

В същото време Солозобов означи, представен от vestifinance.ru, че авиационните експерти към момента би трябвало да работят за понижаване на свръхзвуковото влияние върху самолета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР