След неуспешния бунт на Евгений Пригожин останаха много въпроси не

...
След неуспешния бунт на Евгений Пригожин останаха много въпроси не
Коментари Харесай

След бунта на Пригожин: закрива ли се фабриката за тролове

След несполучливия протест на Евгений Пригожин останаха доста въпроси освен за бъдещето на групата " Вагнер ", само че и за една друга негова не по-малко известна рожба - " фабриката за тролове ". Наемниците в интернет в продължение на години пишеха за пари мнения и публикации в интерес на режима и атакуваха опозицията в Русия. В края на юни изданията, влизащи в медийната група " Патриот "  на Пригожин, едно след друго оповестиха, че преустановяват работа. Но дали това значи и завършек на " фабриката за тролове " в Русия?

" Работехме срещу Навални "

За " фабриката за тролове " се заприказва за първи път през 2013 година, когато публицисти откриха в Санкт Петербург съществуването на Агенцията за интернет проучвания, в която чиновниците пишат мнения в обществените мрежи против възнаграждение. " Фабриката " бързо бе обвързвана с Евгений Пригожин, само че той отхвърляше да има нещо общо с нея - призна, че я е 4измислил и основал за отбрана на съветското осведомително пространство " едвам през февруари 2023 година.

При закриването на организацията РИА ФАН, флагман на медийната империя на Пригожин, нейният дотогавашен общоприет шеф Евгений Зубарев съобщи, че " фабриката за тролове " съществува още от 2009 година. " Първите мнения в медиите бяха ориентирани срещу опозиционерите - Алексей Навални и другите ", призна той. Именно поради активността на неговите тролове американското министерство на правораздаването повдигна обвинявания против Пригожин за интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година.

Руските тролове са повлияли на резултатите от президентските избори в Съединени американски щати?Снимка: Dominic Lipinski/PA Wire/empics/picture alliance

Десетки хиляди мнения на тролове

Първоначално Пригожин имал единствено няколко десетки подчинени, всеки от които е трябвало да написа по към 100 коментара на ден. Към 2023 година обаче сътрудниците на " фабриката " достигнали 400 души. Някои от тях пишели публикации в медиите на Пригожин, само че най-малко една четвърт са съчинявали мнения в обществените мрежи - пускали са десетки хиляди известия всекидневно.

се базира на изтеклите в общественото пространство данни за структурите на Пригожин, така наречените WagnerLeaks, съгласно които медиите на Пригожин всеки месец харчели по 900 000 рубли за пазаруването на лайкове за своите постове, както и за дислайкове - за опозиционните. Общият бюджет на интернет империята на Пригожин бил оценен на 70-100 милиона рубли месечно.

На 30 юни уеб сайтът The Bell популяризира информацията, че Пригожин персонално е взел решението да ликвидира своята медийна империя - не желал да я даде другиму. На редакторите на изданията упълномощили да унищожат " всички следи от наличието си " в интернет - както медийните уеб сайтове, по този начин и обвързваните с тях обществени мрежи.

Пригожин към този момент го няма, само че троловете са си по местата

Дали обаче самоликвидацията на медийния холдинг " Патриот " е равнозначна и на цялостното закриване на " фабриката за тролове "? В Европейски Съюз не бързат да честват триумфа си в битката с подправените вести и интернет троловете. " Засега е рано да се вършат дефинитивни заключения за развиването на съветската дезинформационна система след хипотетичното привършване на активността на Пригожин. Има потребност от повече време за наблюдаване на трендовете в тази сфера ", сподели пред Дъждовни води формалният представител на Европейски Съюз по външнополитическите въпроси Петер Стано.

Готвят ли Алина Кабева за началник на съветските тролове?Снимка: Presidential Press Service/Itar/dpa/picture alliance

Експертите, които от дълго време наблюдават активността на троловете, се съмняват, че на тяхната активност в действителност е комплициран край. Медийните планове са единствено част от интернет империята на Пригожин, а има и друга, надалеч по-непрозрачна част от нея - отдел за коментаторите в обществените мрежи. Там не се вижда спад след метежа, споделя за ДВ източник, пожелал анонимност, който в Туитър се подвизава под името " Блокировчик на ботове ". По неговите думи прокремълските тролове или ботове не единствено остават дейни, само че и основават нови сметки в Туитър на мястото на ликвидираните.

Сходно мнение споделя и различен събеседник на Дъждовни води, който следи активността на троловете в мрежата " ВКонтакте ". Предположенията на " Блокировчик на ботове " са, че промяната на началника на " фабриката за тролове " ще се състои неусетно за външния наблюдаващ.

В Европейски Съюз също не считат, че дезинформационната интензивност на Русия ще спадне. " Очевидно е, че дезинформационната активност не стартира и не свършва с фирмите на Пригожин. Кремъл ще продължи опитите си да употребява дезинформацията и манипулирането на информация, употребявайки разнообразни тактики, настоящи лица и средства, както са правили в продължение на години ", споделя Петер Стано пред Дъждовни води.

Още по тематиката вижте тук:

" Изглежда напълно същинско ": съветската машина за подправени вести

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР