„След неуспеха на референдума в Македония и изборите в БиХ,

...
„След неуспеха на референдума в Македония и изборите в БиХ,
Коментари Харесай

Вучич: Имаме нужда от по-силен ЕС в региона

„ След неуспеха на референдума в Македония и изборите в БиХ, дръзвам да кажа, че имаме потребност от по-силен Европейски Съюз в района. Нуждаем се от нещо осезаемо, освен от поддръжка. Нуждаем се от осъществяване на обещанията от Европа “. Това уточни сръбският президент Александър Вучич на Белградския конгрес за сигурност, съобщи МИА, представена от БГНЕС.
При откриването на форума Вучич, дружно с австрийския ръководител Александър ван дер Белен, посветиха по-голямата част от речите на тематика " Западните Балкани и Европейски Съюз " на обстановката в Македония.
„ За страдание, явно е, че съглашението, подписано от двете страни и положително за двете страни, не мина в Македония и хората не го харесват “, сподели Вучич, като добави, че " тук е мястото да се признае, че играем с разнообразни математически формули и се лъжем – болшинството това, болшинството това. Вярно е, че обещанията от Европа не са привлекателни за хората “, сподели Вучич.
Сърбия няма желания да се причисли към НАТО, уточни той, само че по тази причина пък на Македония ѝ е дадено участие в Алианса, както и в Европейски Съюз.
„ Слушаме тези истории в продължение на 15 години и нищо не се е трансформирало през този интервал в района. Нуждаем се от нещо осезаемо. Нуждаем се от нещо, което хората в Македония ще видят и почувстват. Мисля, че тук в офертата нещо не доближаваше “, разяснява Вучич.
Той означи, че когато Европейски Съюз дава обещания на целия район, както и на Сърбия, те би трябвало да бъдат сигурни и би трябвало да бъдат изпълнени. И жителите би трябвало да го почувстват. Сърбия ще следва европейския път и ще резервира стабилността в района и ще има положителни връзки със съседите си “, сподели Вучич.
Австрийският президент акцентира, че районът на Западните Балкани ще бъде приоритет на австрийското председателство на Европейски Съюз, както и че макар проблемите в границите на Европейски Съюз и дългогодишната отмалялост от разширението, той гледа с възторг на това. " Необходимо е страните от Западните Балкани, Сърбия и Македония да се включат в измененията в съюза и преди да станат членки ", акцентира Белен. Той оцени, че нещата в района не се реализират съгласно проектите, като се спомене въпроса за името на Македония.
„ В диалози с гръцките посланици едно нещо постоянно ме е дразнило и това е името на Македония, известно като БЮРМ. Аз въобще не разбирам защо става въпрос тук и какъв е казусът. Но въпреки това, нещата изискват време “, сподели австрийският ръководител, като се базира на казуса с Южен Тирол, на който му бяха нужни 80 години, с цел да се позволи.
Припомняме, че Белградският конгрес по сигурността, осми по ред, е най-престижният конгрес в тази част на Европа и на него се изявяват президенти, министър-председатели и държавни чиновници.
Утре в него ще гостува заместник-помощника на държавния секретар на Съединени американски щати по въпросите на Европа и Евразия Матю Палмър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР