След неособено оптимистични месеци мениджърите през декември са настроени позитивно

...
След неособено оптимистични месеци мениджърите през декември са настроени позитивно
Коментари Харесай

В последния месец на годината мениджърите са оптимисти

След неособено оптимистични месеци мениджърите през декември са настроени положително за фирмите, които ръководят, сочат данните на Националния статистически институт. Според тях общият индикатор на бизнес климата през последния месец на годината се покачва с 0.9 пункта по отношение на ноември вследствие на усъвършенстване на индикаторите в индустрията, строителството и бранша на услугите.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " нараства с 0.7 пункта, което се дължи на удобните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. Анкетата регистрира и известно нарастване на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи активността на предприятията, остават свързани с дефицита на работна мощ и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Строителство. През декември съставният индикатор " бизнес климат в строителството " се усилва с 2.6 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. По тяхно мнение получените нови поръчки през последния месец се резервират, само че прогнозите за активността през идващите три месеца се утежняват.

Недостигът на работна мощ, несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора не престават да са главните проблеми, ограничаващи бизнеса в бранша.

За продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " резервира почти равнището си от предходния месец. Прогнозите на търговците на дребно както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците от външния пазар през идващите три месеца са удобни.

Най-сериозните усложнения за активността на предприятията остават конкуренцията в сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени преобладаващите упования на търговците са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Услуги. През декември съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " се покачва с 0.9 пункта вследствие на по-благоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-оптимистични са и мненията им за търсенето на услуги през идващите три месеца.

Конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ не престават да са главните спънки за развиването на бизнеса.

За продажните цени в бранша мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР