След неочаквания успех на местните избори в Македония апетитът на

...
След неочаквания успех на местните избори в Македония апетитът на
Коментари Харесай

Албанска партия разклати правителството в Македония след успеха на местните избори

След непредвидения триумф на локалните избори в Македония апетитът на водача на Алианса за албанците Зиядин Села набъбна и той изиска ново систематизиране на ресорите в държавното управление. Ще докара ли това до пазаруване на депутати от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ), с цел да оцелее държавното управление, пита македонският вестник " Вечер ", непосредствен до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Излиза ли Алиансът за албанците от държавното управление? Телевизия " Телма " научава, че Зиядин Села има съществено желание да го направи, написа " Вечер ". Очаква се резултатът от втория кръг на изборите, след което ще бъде взето дефинитивно решение. От партията отхвърлят и споделят, че това е небивалица на Демократичния съюз за интеграция (ДУИ).

Тези дни двете партии си разменят остри послания. Първо Села упрекна ДУИ за изборни операции в Струга (където Села е претендент за кмет) и обществено сложи въпроса за реформаторските планове на държавното управление. След като Алиансът за албанците и " Беса " образуваха коалиция за втория избирателен кръг, пристигна обръщение и от вицепремиера и член на ДУИ Буяр Османи, че ще преразгледат държавната коалиция.

В сряда Алиансът на албанците и придвижването " Беса " подписаха контракт за коалиция за втория кръг на локалните избори. Африм Гаши от придвижването Беса съобщи, че е взето решение Беса да поддържа Алианса на албанците в пет общини, където алиансът отива на втори кръг, а Алиансът на албанците ще поддържа Беса в седем общини.
Социалдемократите стоят настрани от тези престрелки. Те обявиха малко, че не имат намерение да скапват обединението, написа " Вечер ".

Ако Села напусне държавното управление, болшинството в Народното събрание ще бъде нежно. Дори към ДУИ да се причисли някогашният им народен представител Весел Мемеди, обединението ще остане с 60 депутати. Вероятно ръководещите ще разчитат на поддръжката на Чедомир Саздовски, който излезе от ГРОМ и стана самостоятелен народен представител, само че постоянно ще бъдат на границата, написа " Вечер " и припомня, че СДСМ има 49 депутати, ДУИ 10, а Алиансът остана с двама.

По същата тематика 24вести цитира почитан представител на СДСМ, съгласно който политиката на Зиядин Села към този момент не подхожда на тази на СДСМ. Според СДСМ Села и до момента доста пъти е нанесъл вреди на държавното управление и обединението, само че с безпринципната си коалиция с Беса единствено добавил последната капка. От ДСИ споделят, че техният водач Али Ахмети публично е съобщил тяхната позиция на премиера Зоран Заев. Неофициално като подмяна на Села в държавното управление се загатва Демократичната партия на албанците (с двама депутати), както и депутатите Весел Мемеди и Чедомир Саздовски, добавя 24вести. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4582)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР