След неочакван подем, който издигна долара до 18-месечен връх, и

...
След неочакван подем, който издигна долара до 18-месечен връх, и
Коментари Харесай

Какво може да застраши хегемонията на долара през 2019 година?

След непредвиден напредък, който издигна $ до 18-месечен връх, и го трансформира в най-успешния актив на вложителите, валутата е изправена пред провокации през идната година.

Те включват висока цена, взрив на финансовите принадлежности, понижаване на паричните потоци, които американски компании връщат назад в Съединени американски щати, както и опцията Федералният запас да увеличи лихвите по-малко пъти, в сравнение с се чака.

Експерти предвиждат пред Reuters, че доларът ще завърши 2019 година с към 5% под сегашните равнища. Това опонира на актуалната наклонност, като фючърсите демонстрират позициониране на американската валута наоколо до историческите върхове.

Освен това месечното изследване на вложителите на Bank of America Merrill Lynch демонстрира, че зелените пари си връщат купата на най-апетитен за вложителите актив от групата на акциите на най-големите софтуерни компании.

Този актив донесе триумф на вложителите в последните години, откакто огромните им залози, ориентирани към Bitcoin, софтуерните акции и... $ (срещу който пазарите всеобщо залагаха в края на 2017 г.) се провалиха.

" От позиция на позиционирането, обсегът на $ да се увеличи доста не е налице, в случай че растежът в останалата част на света в действителност не отслабне, а Съединени американски щати не престават да бъдат мощни ", споделя Юджийн Филалитис, портфолио управител във Fidelity International.

От икономическа позиция данните за заетостта и жилищата демонстрират, че американското възобновяване от десетилетия губи сцепление, а сплесканата крива на доходността на облигациите поражда класическо предизвестие за криза.

Макар Федералният запас да увеличи лихвените проценти през декември, давайки знак, че ще продължи курса за стягане на политиката, паричните пазари считат друго.

Значи има оценка.

Още преди ралито на $ да стартира през април, той беше надценен спрямо историческите междинни стойности по отношение на валутите на комерсиалните сътрудници, поправени по отношение на инфлацията. Сега зелените пари са с 12% по-скъпи от междинната стойност за 10 години на тази основа.

Другите парични единици, в това число английският паунд и някои валути на огромни разрастващи се пазари, наподобяват доста подценени - турската лира и бразилският реал са с към 20% по-евтини.

Но в случай че от ден на ден
залози се натрупват против $, за какво вложителите се втурват към него в края на 2018 година?

Теорията за усмивката на $, показана от някогашния пълководец на Morgan Stanley Стивън Джен, предлага пояснение на този феномен.

Според нея доларът се ускорява, когато нежеланието за риск нараства - както се случва в този момент - тъй като вложителите се втурват към безвредни, ликвидни активи. След това валутата ще отслабне, защото растежът отслабва, преди да се издигне още веднъж, до момента в който стопанската система се възвръща.

Всъщност Джен, в този момент информативен шеф в хедж фонда Eurizon SLJ, счита, че доларът е най-хубавата инвестиция през 2019 година

Но провокациите се натрупват и в по-широката стопанска система. През този месец изследване сподели, че вложителите са най-песимистични във връзка с световния напредък от времето на финансовата рецесия от 2008 година /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР