След неколкомесечна борба за надмощие ГЕРБ отново монополизира ръководството на

...
След неколкомесечна борба за надмощие ГЕРБ отново монополизира ръководството на
Коментари Харесай

Назначените от ГЕРБ си върнаха пълната власт в консолидационната компания, Везиева поиска оставките им

След неколкомесечна битка за превъзходство ГЕРБ още веднъж монополизира управлението на Държавната консолидационна компания. Вчера Съветът на шефовете на сдружението и последния назначен от Кирил Петков член - Ваня Караганева. Тя заемаше поста изпълнителен шеф и представляваше компанията дружно с Рая Каназирева от края на октомври. Документът за освобождението ѝ е подписан от членове, назначени в последните дни на кабинета " Борисов 3 ". Това докара до реакция на принципала - министърът на стопанската система Даниела Везиева изиска тяхната оставка.

" Държавна консолидационна компания " е еднолично акционерно сдружение със 100 % държавно присъединяване в капитала. Правата на едноличният притежател на капитала се упражняват от министъра на стопанската система. Компанията е едноличен притежател или мажоритарен акционер в капитала на шестнадесет търговски сдружения.

В понеделник вечерта Държавната консолидационна компания излезе със известие, че Съветът на шефовете е освободил Караганева. Като претекстове са посочени редица " незаконни и безотговорни дейности, които нанасят тежки финансови вреди ". Сред тях са преустановяване на пълномощията на юрист по пет каузи и назначението на различен с хонорар от над 1.12 млн. лв., които към този момент един път са платени; еднолично сключване на извънсъдебна конвенция с веществен интерес 50 милиона лв., с друг от утвърждения към този момент от Съвета на шефовете на ДКК текст; декларация с погрешно наличие пред Търговския регистър; еднолично решение за промяна на обслужващата банка с такава, която не е покрила стрес теста на Европейската централна банка и други.

В умозаключение, Съветът на шефовете регистрира като своя неточност избирането на Караганева за втори изпълнителен шеф на сдружението, без да е посветил задоволително време, с цел да откри дали тя има компетенциите, нужни за тази роля. Също по този начин не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на съвещания на съвета, че всички нейни дейности са по разпореждане на Министерство на стопанската система. Държавната консолидационна компания се опълчва на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на стопанската система може да носи отговорност за дейности на Караганева, които са срещу интереса на сдружението, написа още известието.

Решението е подписано от Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, като също по този начин е записано, че оттук насетне Каназирева ще съставлява независимо компанията в връзките с трети лица.

Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева съобщи за Българска телеграфна агенция, че ще изиска оставката на тримата членове на Съвета на шефовете по отношение на решението. Пред организацията тя споделя, че е сюрпризирана от дейностите им, като по думите й те даже не са повдигнали тематиката преди да вземат това решение.

" Дори не са свикали по подобаващ ред съвещание на Съвета на шефовете ", добавя министърът. Тя дефинира дейностите им като предпочитание за опазване на остарелия модел на непрозрачна работа в ДКК и " добре квалифициран компромат, целящ да дискредитира изпълнителния шеф и да покаже на екипа на Министерството на стопанската система, който интензивно работи за основаването на транспарантни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим против вашите модели ".

Везиева прибавя, че към този момент е подхванала съответните административни дейности - да изиска информация по случая от тримата членове на Съвета на шефовете, да се изиска информация от Караганева, като на тази база се вземат верните административни ограничения по проблема.

ГЕРБ и Кирил Петков си разменят властта в компанията от месеци

Ваня Караганева беше представител на страната в Съвета на шефовете от октомври след извършен конкурс на Министерството на стопанската система, само че е част от борда на сдружението още от септември 2021 година, когато беше служебно назначена от тогавашния министър Кирил Петков като самостоятелен член. На 29 октомври бе определена и за втори изпълнителен шеф.

Действията на консолидационната компания бяха измежду лайтмотивите на работата на Кирил Петков. В първите си дни като министър Петков заяви за съществени нарушавания при възлагането от ДКК на поправки на язовири на държавната компания " Монтажи " на стойност 582 млн. лева По думите му средствата след това са насочвани към частни компании, избирани за подизпълнители по неразбираеми критерии, като огромна част от парите са давани предплатено.

 Назначените от ГЕРБ си върнаха цялостната власт в консолидационната компания, Везиева изиска оставките им
© Дневник

В края на април държавното управление в оставка на Бойко Борисов възобновява и уголемява съвета на шефовете на компанията. Решението е вписано ден преди 45-ият парламент да гласоподава мораториум върху сходни промени. С смяната изпълнителният шеф на компанията Ясен Спасов остана на поста за още пет години, както и Красимир Тенев. Като нови членове на съвета на шефовете влязоха Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Григорий Вазов.

Кирил Петков стартира процедура за освобождение на Ясен Спасов от поста му, а на негово място дефинира Анастас Гогов (който беше освободен в края на септември). Министърът и управлението на компанията влизаха неколкократно в конфликти, като то нападна дейностите му, обявявайки, че двамата, назначени от него в борда на шефовете - Валери Белчев и Ваня Караганева, са заели постовете без конкурс, което опонира на Закона за обществените предприятия. В отговор министърът уточни, че той е назначил краткотрайно изпълняващи в съвета, тъй като, когато изтичат средства от страната, не може да се чака всички процедури да минат, без да се предприеме нещо.

Така след освобождението на Гогов и Караганева, и заемането на Валери Белчев на поста финансов министър, отпред на компанията остават само фрагменти, назначени от ГЕРБ.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР