След неколкократно отлагане на сроковете за пускането на третия лъч

...
След неколкократно отлагане на сроковете за пускането на третия лъч
Коментари Харесай

Пет от новите станции на метрото ще заработят през април-май догодина

След неколкократно отсрочване на периодите за стартирането на третия лъч на софийското метро шефът на „ Метрополитен “ ЕАД Стоян Братоев стартира нов интервал за старта на част от линията. Пет от станциите от първия й стадий ще бъдат изцяло подготвени за употреба през април-май следващата година, даде обещание той на съвещание на транспортната комисия на Столичния общински съвет. Тогава ще стане факт разширението от метростанция " Красно село " до кръстовището на бул. " Патриарх Евтимий " и ул. " Граф Игнатиев ". То е с дължина 4 км и включва още спирките при бул. " България ",Медицинска академия и НДК. Братоев разясни, че изброените станции към този момент са изцяло подготвени и че сега в тях пробно се движат влакове със скорост 20 км/ч. Извършва се и пробата на автоматиката, която е дело на „ Сименс “. Шефът на метрото сподели още, че първоначално в пиковите часове мотрисите ще се движат с период от 5 минути с наклонност за понижаване до четири след пускането и на втората част.

Като причина за нееднократното отсрочване на тръгването на третия лъч Братоев за следващ път уточни проблемите с подземните води. Пред членовете на транспортната комисия той сподели записи по какъв начин водите на Перловската река пробиват във към този момент готови за строителство пространства, което наложило ново подсилване на терена.

Строителните работи по втория сектор от третия лъч - от " Попа " до метростанцията на бул.  " Ген. Владимир Вазов " в „ Хаджи Димитър “, са приключили през декември, след като се почнали и тестванията на „ Сименс “. Те би трябвало да продължат 9 месеца, само че Братоев предвижда, че ще приключат по-рано. Все отново шефът на „ Метрополитен “ даде да се разбере, че влаковете в този сектор ще тръгнат през втората половина на 2020 година

Следващият стадий на третия метродиаметър - от " Красно село ", през " Овча купел ",  до гара на жп линията София – Перник в Горна баня, е подготвен към 70%, сподели още Братоев. Той ще има 4 метростанции и строителството по него ще приключи напролет. Тази част от диаметъра се чака да бъде присъединена през 2021 година

 

Нощен превоз

София ще има нощен превоз най-малко до 1 януари 2021 година, реши още транспортната комисия. Решението би трябвало да бъде доказано и от СОС. Най-популярната линия е №2 - от Студентски град до " Обеля " (46 868), до момента в който линия №3 - " Овча купел " - автостанция " Изток ", е употребена от три пъти по-малко пасажери. Шефът на комисията Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация разяснява, че слабата натовареност на част от линиите е знак, че по тях би трябвало да се създадат някакви промени. Независимият общински консултант Борис Бонев разясни, че още през лятото досегашният началник на ЦГМ Христиан Петров, който към този момент е общински консултант от ГЕРБ, е заречен разбор за резултата от нощните линии и предложение да подобряването им. Такъв обаче още не е показан.

 

Прекратен конкурс

Столичната община е прекратила търга за покупката на 30 eлектробуса, с които жителите на кварталите " Овча купел " и Горна баня трябваше да се возят до бъдещите станции на метрото, заяви " Спаси София ". Официалната причина за прекратяването на процедурата е “техническа неточност ” в документите, която изисква оптимален гаранционен период от 5 години в част от документите и 4 години - в друга част. Срещу плана обаче има и основни рецензии - е-бусчетата са прекомерно дребни и прекомерно скъпи. От " Московска " 33 обаче се оправдават с финансирането от Оперативна програма " Околна среда ", което е точно за електротранспорт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР