След неформални консултации с другите институции, Европейската комисия (ЕК) прие

...
След неформални консултации с другите институции, Европейската комисия (ЕК) прие
Коментари Харесай

Нов междуведомствен орган изготвя общи етични стандарти за институциите на ЕС

След неофициални съвещания с другите институции, Европейската комисия (ЕК) одобри през днешния ден предложение за основаване на междуинституционален орган по нравственос , обхващащ членове на институциите на Европейски Съюз. За първи път ще бъдат направени общи стандарти за етично държание на членовете и формален механизъм за съгласуваност и продан на отзиви сред институциите по отношение на етичните условия. Целта на измененията е за политиците на ниво Европейски съюз (ЕС) да се ползват общи, ясни, транспарантни и разбираеми стандарти, оповестиха от Европейска комисия.

Стандартите ще се отнасят до приемането на дарове, гостолюбие и пътувания, предлагани от трети лица: те ще се ползват и за приемането на награди, оценки или почести. Предвижат се и ограничения за обвързване с условия и за бистрота, по-специално във връзка с срещите с представители на ползи. Благодарение на регистъра за бистрота Комисията, Европейският парламент и Съветът към този момент имат общи стандарти във връзка с срещите с представители на ползи и на тяхното издание. Обхватът на стандартите ще бъде уголемен, тъй че да включва, да вземем за пример, достъпа до постройките на институциите. Общите стандарти ще обгръщат също ползи и имущество, които би трябвало да бъдат декларирани, като се дефинират категориите, както и процедурите, прилагани за инспекцията на тези заявления, както и странични или външни действия, с цел да се подсигурява, че не се заплашват достъпността и независимостта на членовете на институции. Засягат се и действия на някогашни членове след приключването на мандата им, определяне на условия и условия за бистрота. Предвижда се използване на общата рамка, в това число по отношение на наблюдението на спазването и последващите дейности по повод също по този начин на възможни случаи на тормоз и наказания при нарушавания в границите на обособените институции.

Всяка институция ще би трябвало да оповестява обществено по какъв начин ползва стандартите.

Въпреки че в договорите се дефинират общите правила и правила на държание, множеството институции ги разказват в детайли в личните си процедурни правилници или кодекси за държание. Поради това е налице раздробеност сред етичните рамки на институциите, като разпоредбите са комплицирани и разпръснати. Въпреки че някои разлики могат да се обяснят с разликите сред функциите на всяка институция и рисковете, присъщи на съответните ѝ отговорности, стана ясно, че е належащо основаването на обща просвета на нравственос посредством общи високи стандарти и съдействие сред институциите. След като бъде утвърден, органът по нравственос ще запълни този пропуск, като даде общи и ясни етични стандарти за институциите на Европейски Съюз.
 Фон дер Лайен приканва за хармонизирани етични правила на фона на корупционния скандал в Екологичен потенциал
Фон дер Лайен приканва за хармонизирани етични правила на фона на корупционния скандал в Екологичен потенциал

Тя желае създавана на правила за лобизма

Новият орган ще има три съществени задания:

- създаване на общи минимални стандарти — обяснени нагоре — използвани за членовете на участващите институции и органи на Европейски Съюз, както и актуализирането им, когато е належащо. Те ще служат като минимално базово ниво и всяка институция резервира свободата си да ползва още по-строги вътрешни правила, като стандартите не могат да се употребяват за намаление на настоящите правила;

- продан на отзиви по отношение на вътрешните правила на всяка институция във връзка с стандартите, с цел да се даде опция на институциите да се учат едни от други и да се възползват взаимно от опита си;

- поощряване на обща просвета на нравственос на всички членове на институциите на Европейски Съюз, като се улеснява разбирането измежду обществеността на рамката както за чиновниците в институциите, по този начин и отвън тях. Прозрачността се отнася и за използването на тези правила в институциите.

Предвижда се всичко това ще бъде направено по транспарантен и наличен за обществеността метод. Други органи, служби и организации на Европейски Съюз ще имат опция непринудено да ползват целия набор от общи стандарти и да вземат участие в обмена на отзиви.

Новият орган по нравственос няма да се занимава с следствия по обособени случаи , нито ще се намесва или ще лимитира по какъвто и да било метод в следствията на одобрени съществуващи органи. От Европейска комисия прецизират, че това е отговорност на Европейската прокуратура, както и на националните полицейски и правосъдни органи при наказателни производства, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Европейската работа за битка с измамите (OLAF) носи отговорност за следствието на нередности и нарушавания на професионалните отговорности, омбудсманът - за случаи на неприятно ръководство, а всяка обособена институция — за нарушенаване на техните правила.

Европейската комисия ще предложения всички институции и консултативни органи на среща на 3 юли в Брюксел, с цел да се даде начало на междуинституционалния разговор и на договарянията.

Европейска комисия е приела предлагането за съглашение сред институциите и двата консултативни органа, посочени в член 13 от Договора за Европейския съюз. То ще бъде предадено на Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Съда на Европейския съюз, Европейската централна банка, Европейската счете палата, Икономическия и обществен комитет и Комитета на районите. Европейската капиталова банка или други органи могат по свое искане също да станат страна по съглашението след влизането му в действие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР