След недоволството на пациенти и болнични директори, и лекарите се

...
След недоволството на пациенти и болнични директори, и лекарите се
Коментари Харесай

И лекарите се обявиха срещу Националната здравна карта

След недоволството на пациенти и болнични шефове, и лекарите се оповестиха против Националната здравна карта, направена от отрасловия министър Кирил Ананиев. Оказва се, че в документа, който има за цел да дефинира потребността от болнични кревати на територията на страната, в областите Стара Загора, Ямбол и Пазарджик няма да има нито едно легло за лекуване на хора с урологични проблеми. Цяла Силистренска област пък е оставена без легло за ортопедични и травматологични болести. Новата Националната здравна карта регистрира близо 6000 непотребни кревати, което значи, че откакто тя влезе в действие, Здравната каса няма да заплаща за тях.
Здравната карта в началото бе въведена от някогашния министър Петър Москов, след което – свалена в съда и с известни корекции още веднъж оповестена от актуалното управление на здравното министерство. След пациенти и болнични шефове обаче и Лекарският съюз поддържа тезата, че документът е направен еднолично от ведомството, без да са взети поради мненията на комисиите, изготвили регионалните здравни карти.
Така се оказва, че откакто картата влезе в действие, няма да има урологични кревати в Стара Загора, Ямбол и Пазарджик, а в Сливен, да вземем за пример, ще има едвам едно легло за съдова хирургия. За цялата Силистренска област не се планува нито едно легло за лекуване на ортопедични болести, показват лекарите в отворено писмо до премиера, омбудсмана и здравните управляващи, съобщи Дарик.
Лекарите акцентират, че въвеждането на въпросната здравна карта ще докара до утежняване на качество на болничната здравна помощ и достъпа до нея, като пострадали ще бъдат само здравоосигурените лица. Друг от резултатите от приемането на документа ще бъде механично затваряне на работещи все още клиники и отделения, защото Здравната каса ще спре да заплаща за тях. Оказва се, че Министерство на здравеопазването е заложило толкоз високи условия в Наредбата за пакета от здравни действия, които се заплащат от касата, че общинските лечебни заведения не са в положение да сключат контракт за осъществяването им.
В умозаключение от Лекарския съюз молят документът да бъде върнат в Министерския съвет и модифициран.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР