След случая в Ботевград, остава усещането, че престъпността се подиграва с

След случая в Ботевград, остава усещането, че престъпността се подиграва с ...

БСП и ГЕРБ се скараха заради ситуацията със сигурността в страната.След случая в Ботевград, остава усещането, че престъпността се подиграва с хората. Станахме свидетели нa поредицата от инциденти. В малко населено място нашите служби не могат да открият рецидивист. Това каза депутатът от БСП Станислав Владимиров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той даде за пример случая с горския човек, който си е ползвал интернет и е имал неплатени сметки за телефон. „Трябва да се потърси отговорност за всички тези случаи“, категоричен бе представителят на опозицията.

„Факт е, че на 13 януари беше внесен първия вот на недоверие на правителството, който съвпадна с началото на европредседателството, логично е така и да го приключим. Престъпления винаги е имало и по времето на тяхното управление. Бягства от затвора също е имало. Очевидно МВР има някакви пропуски, но те са отчетени. Това коментира Диана Саватева от ГЕРБ в рамките на дебат по повод заявения вот за недоверие към правителството по темата „Сигурност“.
„Не може за всяко криминално престъпление да се размята оставка и да се търси отговорност на най-високо ниво“, подчерта тя. „В МВР има оперативно ръководство и когато става въпрос за оперативно престъпление, трябва да се търси отговорност от хората, които работят на място“, поясни представителката на ГЕРБ.

„Професията „Полицай“ е изключително неатрактивна. Това го показва и огромният недокомплект в редиците на МВР“, каза Владимиров. По думите му институцията трябва да излъчва увереност и, че знае какво прави, но не е така.

„Има направени неща в тази посока. Има нови назначения в МВР. Направиха се стъпки професията да стане атрактивна, включително и като по-високо заплащане. Важно е към полицията да се отнасяме не само с респект, а като към служители, които могат да ни помогнат“, подчерта Саватева.
Според представителят на БСП в момента се назначават хора, които са неподготвени. По думите му масово в регионалните дирекции се назначават ръководители от други дирекции.

„Не се дава шанс на служителите да извървят професионалния си път“, отбеляза депутатът от БСП.
Според ГЕРБ работата на МВР се подобрява. „Няма неразкрити убийства в последните години. Твърденията, че няма доверие в полицията са само голи твърдения“, каза още Саватева.

Източник: blitz.bg