След местните избори, които предстоят тази есен, 1222 села у

...
След местните избори, които предстоят тази есен, 1222 села у
Коментари Харесай

Над 1200 села може да останат без кметове и наместници

След локалните избори, които предстоят тази есен, 1222 села у нас няма да имат нито кмет, нито кметски наместник. Причината са новите изборни правила, съгласно които няма да се организират избори за кмет в села с население под 350 поданици, а не под 100, както беше до момента, само че с цел да бъде назначен кметски наместник по закон би трябвало да бъде закрито съответното кметство.

"Процедурата за закриване на кметството съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България е доста дълга и тромава, поради което общинските препоръки не са я почнали. Нашето предложение е кметствата в тези села да не се закриват, само че законово да се уреди въпросът с назначение на кметски наместник. Искаме промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, с които общинските препоръки да могат да дадат пълномощия на кметовете на общини да назначават кметски наместници в тези обитаеми места ", разгласи изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева.

Подобен проблем е имало и на предходни избори, когато законодателят е дал опция на общинските препоръки да дадат пълномощия на кметовете на общини да назначат наместници в кметствата. Към момента обаче в Народното събрание няма законодателна самодейност за разрешаване на казуса. От ГЕРБ оповестиха, че ще се работи по въпроса, а от "Обединените патриоти " показаха мнение, че няма нужда от законови промени. Според депутати от Българска социалистическа партия, би трябвало да се вземат ограничения хората селата под 350 души да не останат без административно обслужване.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР