След навлизането на AR и VR технологии, беше въпрос само

...
След навлизането на AR и VR технологии, беше въпрос само
Коментари Харесай

Скоро ще можем да изпратим аромат от смартфона си

След навлизането на AR и VR технологии, беше въпрос единствено на време да чуем за разработка на джаджи, които допълват образното преживяване с миризми и други физически чувства.

Наскоро NBC News заяви за опит, извършен в Малайзия, в който 31 души са имали достойнството да изпитат " виртуални аромати " и който демонстрира какъв брой елементарно можем да бъдем манипулирани посредством сетивата си.

Технологията разрешава да почувстваме даден мирис посредством електростимулация на избрани неврони в горната част на носа, като сигналът е напълно генериран от компютър.

По време на опита доброволците е трябвало да разпознаят 10 разнообразни аромата, измежду които дърво, мента, плод и други.

Интересното е, че учените не са имали опция да управляват кой мирис ще изпита даден човек, само че в последна сметка всички са съумели да усетят и десетте миризми.

Тепърва следва технологията да се доразвие и усъвършенства, само че е несъмнено, че един ден сходни джаджи ще са неизменима част от видео диалозите и AR/VR прекарванията ни.

С други думи, в случай че някой другар ни се обади, с цел да ни покаже барбекюто си, към този момент ще можем да усетим и аромата на наденичките. Найс, а? /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР