След НАТО и ЕС, и САЩ приветстваха окончателното решение на

...
След НАТО и ЕС, и САЩ приветстваха окончателното решение на
Коментари Харесай

Македония реши за смяна на името, топката сега е в Гърция

След НАТО и Европейски Съюз, и Съединени американски щати приветстваха окончателното решение на македонския парламент за смяна на името на Македония - на Северна Македония. Това беше изискването на Атина да поддържа Скопие по пътя към еврочленство и участие в Алианса. Лондон окачестви решението като " историческа стъпка ". Албания го назова " ясна демонстрация на държавничество ". Президентът на Косово Хашим Тачи сподели, че македонският парламент е посочил " храброст, визия и съвест ". Сега погледите са ориентирани към Гърция.

" Добре пристигнала, Северна Македония ", написа в Туитър гръцкият външен министър Кодзиас, само че за разлика от него и премиера Алексис Ципрас, поданици на Солун са недоволни от снощното решение на Народното събрание в Скопие.

Солун е административен център на област Централна Македония в Гърция. Тук огромната вест от Скопие също е на първа страница.
Сотирис Дардаманис, гражданин на Солун: Очаквах това решение от страна на Скопие, само че не го чаках от гърците. За мен политиците са неприемливи.Илияс Везиргиянис, гражданин на Солун: Искам гръцките депутати да не гласоподават съглашението. Гръцкият народ го желае, само че те са политици, не може да се разчита на тях.
Очаква се гръцките депутати да гласоподават съглашението от Преспа до края на януари. Така името Северна Македония ще може да влезе в действие. Гръцкият министър-председател разполага с гласовете на 153 депутати от общо 300 и има потребност от просто болшинство.

Конституционните промени ще се разгласяват незабавно в Държавен вестник в Македония, а автограф на президента няма да е нужен. Премиерът благодари на депутатите.

Зоран Заев, министър председател на Македония: Опозиционната в Македония ВМРО-ДПМНЕ обаче не се отхвърля от съпротивата си и изиска предварителни избори дружно с президентските през април тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР