След наложените от САЩ санкции полагането на тръбите за Северен

...
След наложените от САЩ санкции полагането на тръбите за Северен
Коментари Харесай

Съдбата на "Северен поток 2" ще се реши на 8 май

След наложените от Съединени американски щати наказания полагането на тръбите за " Северен поток 2 " може да се извърши от съветския транспортен съд " Академик Черский "

© Axel Schmidt До края на тази седмица немският мрежов оператор Bundesnetzagentur би трябвало да реши дефинитивно дали да изключи или не газопровода " Северен поток 2 " от обсега на европейската енергийна инструкция. Редица медии като DW и Handelsblatt пишат, че упованията са съветският газов план да не получи поисканите изключения и " Газпром " да може да употребява единствено 50% от потенциала на тръбата. А това би направило невъзвращаема многомилиардната инвестиция на съветската компания.

На първо място, газовата инструкция на Европейски Съюз е от 2009 година и не се ползва за планове, които са въведени в употреба преди май 2019 година, а казусът явно не е подобен. Освен това на 4 април 2019 година Европейският парламент актуализира директивата, като във връзка с тръбопроводи от страни отвън Европейски Съюз е належащо да има разделяне сред фирмите, които ги оперират, и тези, които транспортират природния газ. Това значи, че операторът на " Северен поток 2 " би трябвало да бъде самостоятелен от " Газпром ", а съветската компания да получи най-много 50% от потенциала. Проблемът е, че няма различни снабдители, които да употребяват останалите 50%, с цел да транспортира газ от Русия към Германия и по този начин тръбата би стояла на половина празна, което няма да разреши постигането на предстоящата възвращаемост.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На 17 януари компанията, която построява " Северен поток 2 " - Nord Stream 2 AG (изцяло благосъстоятелност на " Газпром " ), подаде в Bundesnetzagentur молба за изключение с претекста, че директивата е призната, откакто строителството на плана към този момент е било почнало. Решението на немския мрежов оператор, каквото и да е то, може да бъде обжалвана пред немски съд и Съда на Европейския съюз.

Междувременно Reuters разгласява фотоси на съветския транспортен съд за полагане на тръби " Академик Черский " в Балтийско море. Предполага се, че след наложените от Съединени американски щати наказания на фирмите, които построяват " Северен поток 2 ", Русия ще употребява точно този транспортен съд за за довеждане докрай на газопровода. Плавателният съд, който " Газпром " купи през 2016 година, бе в съветското тихоокеанско пристанище Находка и напредването му в зоната на строителство на " Северен поток 2 " демонстрира, че Москва възнамерява да приключи плана.

Газопроводът заобикаля Украйна, Беларус и Полша и е очакван с две тръби и общ потенциал 55 милиарда куб. метра годишно.

Другият огромен енергиен план на " Газпром " - " Турски поток 2 ", е в малко по-различна обстановка. Той се строи напълно отвън територията на Европейски Съюз (в Черно море и Турция) и не попада под обсега на евродирективите, като България публично твърди, че не прави негово продължение, а построява уголемение на националната си директна мрежа. По този метод самите тръби се оперират от " Булгартрансгаз " и има опция за транспорт на природен газ от разнообразни снабдители - " Булгаргаз ", " Газпром ", " Овергаз ", както и бъдещи такива, които ще употребяват газовата връзка с Гърция. На процедура обаче съветският газов колос е резервирал съвсем напълно входно-изходния потенциал по границите на България с Турция и Сърбия, което даже теоретично изключва опцията за значителен различен транспорт, а това единствено по себе си е нарушаване на европейските правила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР