След нахлуването на Турция в Сирия, немислимата някога перспектива за

...
След нахлуването на Турция в Сирия, немислимата някога перспектива за
Коментари Харесай

„Политико“: Турция е извън контрол, САЩ да реагира

След нахлуването на Турция в Сирия, немислимата в миналото вероятност за директен конфликт сред турски и американски бойци, стана обезпокоително действителна, пишат Ерик Еделман * и Джейк Съливан ** в коментар, оповестен в „ Политико “ (Politico). Настоящата борба на Турция с подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски войски в северната сирийска територия Африн е задоволително дестабилизираща.

Истинският риск обаче ще пристигна, в случай че турският президент Реджеп Тайип Ердоган извърши обещанията си да продължи към следения от кюрдите и патрулиран от американците град Манбидж.

Единственият метод да се предотврати спора е американските политици да подхващат явен и корав метод към Турция в този момент, преди нещата да се влошат.

Ердоган към Съединени американски щати: Не сте получавали османски пестник

Тръмп направи опит да озапти Ердоган

Ердоган: Който се изпречи на пътя ни, ще бъде погубен

Заплахите на Ердоган към американските сили в Манбидж – Ердоган съобщи, че ще бъде заставен да ги „ погребе “ и предизвести, че макар, че „ те ни споделиха: „ не идвайте в Манбидж “, Турция „ ще пристигна в Манбидж “ – могат окончателно да увредят градения с десетилетия съюз сред Турция и Съединени американски щати.

Той към този момент е под опасност поради задълбочаващия се авторитаризъм на Ердоган, флиртовете с Русия и конфликтните ползи в Сирия. Необходимо е едно ясно американско заявление, че това е неприемливо, с цел да бъде предотвратена една възможна американско-турска война и да се резервира вярата за една функционална връзка сред двете страни.

За страдание до този миг

какофонията от смесени американски послания, съчетана с отдавнашната наклонност на деликатно отношение към Турция, убеди Ердоган, че Вашингтон преглежда връзките си с Анкара като прекомерно значими, с цел да се провалят .

Това единствено усилва апетита му да рискува и по този метод опцията за спор. Анкара би трябвало да бъде накарана да разбере тежките последици от нахлуване над Манбидж, а Вашингтон би трябвало да е подготвен да ги осъществя.

Турски сухопътни войски влязоха в Сирия

Турската войска даде първа жертва в "Маслинова клонка " в Сирия

Макар и безразсъдна, една офанзива на Турция против Манбидж ще бъде в сходство с нормалното неуважение от страна на Ердоган на съюза, който обвързва Съединени американски щати и Турция от 1950 година насам. При ръководството на Ердоган, Турция извърши едно от най-големите старания за отбягване на интернационалните наказания, спонсорирани от Съединени американски щати, тези против Иран.

Турски медии разгласиха карти на секрети американски бази в Сирия. Анкара арестува американски свещеник, чиновник на НАСА и двама турски чиновници на Държавния департамент на Съединени американски щати с подправени обвинявания и ги държи като де факто заложници на Ердоган. Миналата пролет властническото безвластие на Ердоган се прояви на американска земя, когато телохранителите му нападнаха протестиращи във Вашингтон. Сега Турция купува най-съвременна въздушна и противоракетна от Русия система (която ще е несъвместима със системите на НАТО) и нападна американските сътрудници в Сирия, представяйки се като част от героичната опозиция на страната против американския империализъм.

Американският отговор на тези провокации се управлява от вярата, че третирането на Турция като добър сътрудник в последна сметка ще убеди Ердоган да се държи в действителност като подобен.

Неспособността на актуалната администрация на Съединени американски щати да комуникира ясно американските позиции, прави нещата още по-лоши .

Липсата на ясни послания от администрацията на Тръмп единствено ускорява убеждението на Ердоган, че Съединени американски щати няма да го провокира умишлено.

Вашингтон би трябвало ясно и тъкмо да уточни следствията, които ще настъпят, в случай че Турция нападна позиции, в които са вградени американски войски. Целта на Вашингтон не би трябвало да бъде борба с Анкара поради самата борба, или просто тъй като е „ сърдит “ на Ердоган. По-скоро задачата би трябвало да бъде да се открият изискванията – и главните правила – за градивно ангажиране. За тази цел Белият дом би трябвало да съчетае корав метод с ангажираност на високо ниво, ориентирана към намиране на по-добър път напред.

В последна сметка, в случай че Ердоган е решен да унищожи американско-турския съюз, Тръмп няма какво да направи, с цел да го спре. Но да бъдем ясни и поредни в позициите си може да помогне за убеждаването на нестабилния водач на Турция да се откаже от мисълта, че Съединени американски щати няма да отвърнат. Нека не изчакваме да използваме лостовете си, когато ще е към този момент прекомерно късно.

* Ерик Еделман – някогашен дипломат на Съединени американски щати в Турция

** Джейк Съливан – някогашен консултант по националната сигурност на вицепрезидента Джо Байдън

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР