След над седем часа заседание българският парламент най-сетне осъди с

...
След над седем часа заседание българският парламент най-сетне осъди с
Коментари Харесай

С половин уста: парламентът осъди руската инвазия в Украйна

След над седем часа съвещание българският парламент най-накрая осъди с нарочна декларация съветската инвазия в Украйна.Но " на парче ". И с " половин уста ".

Това се случи откакто първо близо пет часа народните представители безметежно обсъждаха бюджета за 2022 година, карайки се за алинеи, точки и запетаи, до момента в който най-сетне от Движение за права и свободи не повдигнаха тематиката - по какъв начин е допустимо националното посланичество да се прави, че не вижда, че " в комшията гори ".

Както Клуб Z писа, депутатите образуваха контактни групи сред представители на всички парламентарни групи, които да излязат с общ текст на декларация. И се появи проблем за Българска социалистическа партия и " Възраждане " - думичката " наказания ". И по-точно точка втора, в която се показва, че България " поддържа съдружниците ни от Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора ". Макар от левицата да не признаха, че имат проблем със " наказания " -те, това си пролича при последвалото гласоподаване.

Ето по какъв начин се развиха събитията:

Около 14 ч. ръководителят на Народното събрание Никола Минчев сложи на гласоподаване настояването ан Движение за права и свободи и последвалото такова на ГЕРБ Народното събрание да спре да се занимава с бюджет 2022, тъй като това в обстановка на война е просто неуместно и да премине към разискване на общата декларация. При първото гласоподаване депутатите отхвърлиха предлагането. От Движение за права и свободи обаче желаеха прегласуване и то бе признато. Към този миг единна позиция за противоречивата думичка нямаше.

Без никаква изненада изявление изиска да направи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Който освен си призна, че партията му не желае текста за глобите, само че и се обоснова на висок звук с това, че България не трябвало да заема страна в спора, щяла да пострада стопански, никой не бил помислил за сънародниците ни в Украйна и впрочем.

" Няма безконечни съюзи, има безконечни ползи! Какво споделяме ние сега - на процедура се включваме в спора! ", викна Костадинов.

Последва замяна на реплики от които стана ясно, че депутатът от " Продължаваме промяната " Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, е посочил непристоен жест (по-късно стана ясно и че е бил този със характерното стесняване на 4 от 5-те пръста на ръката) към Костадинов. Заради което Никола Минчев го порица.

Дебатът аха беше почнал, когато депутатът от левицата Иван Ченчев изиска 30 минути отмора. В това време в Народното събрание по неотложност дойде министър председателят Кирил Петков - импровизирано - да убеждава левицата, част другояче от ръководството, да се вразуми и да поддържа общата декларация. Разговорите се водеха при закрити врата. А наличието им бе непокътнато в загадка.

Така след почивката министър председателят влезе в залата и изиска думата, с цел да призове депутатите към единна позиция. От това щяло да си проличи дали хората в тази зала са водачи, или " вземаме частични позиции ".

" Да се обединим, да покажем обща позиция ", прикани министър-председателят и отново акцентира, че тази на българското държавно управление е ясна - " Тези актове на експанзия не могат да бъдат безнаказани. Нарушават напълно интернационалното право. В един глас сме с Европейски Съюз и НАТО. Съединението прави силата освен в България ", уточни още Петков.

От " Възраждане " отново възразиха с познатите си към този момент причини, на което министър председателят се ядоса:

" Или сте водачи тука, или някои от вас просто нямат място на тези места! "

И ето го основният миг - ръководителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски излезе на трибуната, с цел да направи следното предложение: да се гласоподават поотделно преамбюлът и обособените точки в декларацията.

И при основната втора точка, която гласи:

" Подкрепя сътрудниците и съдружниците в Европейски Съюз и НАТО при разискването на пакет от ограничения, в това число наказания, за деескалация на спора "

Разпредението на гласовете бе следното:

191 гласа " за ", 14 " срещу " и 20 " въздържал се ".

А разпределението по парламентарни групи извади нескрито разрастващата се през целия ден " драма " на Българска социалистическа партия и хората на Костадинов:

От Политическа партия 64 бяха " за ", а двама " въздържал се " ; всички 54-ма от ГЕРБ - " за " ; всички 34-ма от Движение за права и свободи - " за ". Българска социалистическа партия - от 19 дали своят вот 18 " въздържал се " и 1 " срещу ". Всички 23 народни представители на " ИТН " гласоподаваха със " за ", както и 16-те депутата на " Демократична България ". Всички 13 дали своят вот от " Възраждане " гласоподаваха с " срещу ".

Макар и парче по парче, декларацията въпреки всичко бе призната.

Все отново, след гласуването, на Българска социалистическа партия й се наложи да изясни гласуването с " въздържал се ". И обяснението бе доста сходно с това на " Възраждане " - България можела да бъде стопански пострадала от наказания, позицията на Българска социалистическа партия била " кардинална ".

Цялото това крушение обаче даде мотив на ГЕРБ, в лицето на председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, да разгласи: в това държавно управление няма единение и то е негодно да ръководи.

Работата на депутатите продължи със закрито съвещание - чуване на шефовете на службите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР