След над 10 години отсъствие от киноекрана легендата София Лорен

...
След над 10 години отсъствие от киноекрана легендата София Лорен
Коментари Харесай

След дълго отсъствие от екрана София Лорен е готова за нов "Оскар"

След над 10 години неявяване от киноекрана легендата София Лорен се завръща. Е, за жалост не на огромния екран, както са привикнали да я виждат феновете й към този момент седем десетилетия. Най-новият филм с нейно присъединяване бе закупен от " Нетфликс " още преди 8 месеца, преди да се развихри коронавирусната пандемия, довела до съвсем цялостен колапс класическата киноиндустрия.

За финален път Лорен се появи в пълнометражен филм през 2009 година, с дребна роля в " Девет " на режисьора Роб Маршъл. Този път обаче 86-годишната икона на седмото изкуството получава подобаваща за гения и славата си изява. София Лорен се превъплъщава в мадам Роза - героинята на Ромен Гари от фамозния му разказ " Животът пред теб ", а режисьор на екранизацията е синът на актрисата Едоардо Понти. Това е третото съдействие на майка и син след " Между непознати " (2002) и късометражката от 2014-а " Човешкият глас ".

Романът " La vie devant soi "  е публикуван от Гари под псевдонима Емил Ажар през 1975-а, а за пръв път е филмиран две години по-късно от израелския режисьор Моше Мизрах. Тогава основната роля изпълнява френската актриса Симон Синьоре, а продукцията получава „ Оскар “ за най-хубав чуждоезичен филм. В романа старата мадам Роза е някогашна продажница, оживяла от Холокоста. Тя се грижи за изоставени деца, като под крилото й попада 12-годишният малък апаш Момо от Сенегал. Двамата стартират да се закрилят взаимно. 

Понти измества действието от Франция през 70-те в италианско крайбрежно градче в наши дни - само че историята е по-малко или повече същата, дваж по-актуална поради бежанците, които дебаркират по средиземноморските крайбрежия на Европа. Американската рецензия, да вземем за пример в изданието Indiewire, към този момент спекулира, че " Животът пред теб " би бил мощна кандидатура от страна на Италия за идните " Оскари " (които към момента не е напълно ясно по кое време ще се състоят и какви кандидати ще включват). Посочва се и че филмът може да донесе на София трета Академична премия.

Лорен е носителка на " Оскар " за основна женска роля в " Чочарка " (1960) и на премия за повсеместен принос към киното (1991).  Миналата година тя се завърна в Холивуд, с цел да връчи почетен " Оскар " на Лина Вертмюлер. Пет пъти е била лауреат и на „ Златен глобус “, както и на редица награди от Кан, Венеция, Берлин, Москва. Снимала е с най-големите режисьори в историята на киното - от Чарли Чаплин и Джордж Кюкор до Виторио де Сика и Лукино Висконти, а измежду екранните й сътрудници са били Марлон Брандо, Кари Грант, Ричард Бъртън, Марчело Мастрояни... В " Животът пред теб " обаче тя играе един до друг с дребното сенегалче Ибрахима Гуейе, избран след прослушване на 350 деца. 

" Животът пред теб ", който бе приключен продукционно по време на пандемията, ще има премиера в " Нетфликс " на 13 ноември, като преди този момент се чака да бъде показан в стеснен брой кинопрожекции - неразбираемо към момента къде и по кое време, поради опасността от ковид.

Стрийминг платформата провежда Zoom дисусия с Лорен, водена от Изабела Роселини - дъщерята на Ингрид Бергман и Роберто Роселини, в който легендата описа за работата по кино лентата. " Обичам да работя със сина си. Споделяме обща душа. " За да се превъплъти органично в мадам Роза, тя е черпила опит от своето неаполитанско детство по време на Втората международна война. Израснала без татко, единствено с майка и сестра, тя си спомня за страха по време на бомбардировките над Италия. 

" Живеем в толкоз поляризиран свят ", разяснява Лорен. " Филмът споделя какъв брой е значимо да бъдеш забелязан и чут. Само в случай че се научим да се трансформираме и да одобряваме разликите си, можем да сътворяваме връзки без граници. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР