След над 10 часа изслушване, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра

...
След над 10 часа изслушване, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра
Коментари Харесай

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

След над 10 часа чуване, Висшият правосъден съвет (ВСС) избра зам.-главния прокурор Иван Гешев за нов основен прокурор. Това стана с 20 гласа от 24 дали своят вот, при общо 25 членове на Висш съдебен съвет.
Сега изборът би трябвало да бъде одобрен от президента Румен Радев, като това е последната фаза на процедурата. Ако президентът откаже, то процедурата стартира през цялото време - с нови номинации, нови чувания пред Прокурорската гилдия и Висш съдебен съвет. Ако и при втора процедура Висш съдебен съвет избере още веднъж Иван Гешев, президентът няма право да върне избора.
Припомняме, че мандатът на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година.
Обществените настроения
В отговор на въпрос дали хората в митингите по лична преценка да смятат, че има нещо неправилно в избора му или имат възражения във връзка номинацията на неговата кандидатура, Иван Гешев отговори: " Ще кажа искрено, че не всичко е резултат от политически напън . Моят персонален разбор се дължи на доста фактори. Дължи се на наранени стопански, политически ползи. Дължи са на идеологически аргументи ", сподели Гешев.
По думите му хората на митингите могат да имат вяра, че прокуратурата е империя на злото. " Те имат право на мнение, просто би трябвало да съблюдават закона. Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това надали може да се случи в някоя демократична страна. Лично аз ще кажа, че тези хора имат право да стачкуват.
Ще кажа и нещо друго - че законът би трябвало да се съблюдава. Ще кажа и трето - че се оправдавам на българските жители, които поради мен не могат да си стигнат до работните места, детските градини и до учебното заведение да си вземат детето, тъй като съм сигурен, че различен няма да се извини ", сподели още Гешев.
" Истината е, че през годините като се изключи господин Цацаров, който е углавен арбитър, отчасти изключение, в огромната си част са основните прокурори са отвън професионалната общественост. Мнението ми като елементарен магистрат и на сътрудници, с които съм приказвал, е, че през годините страната се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което би трябвало да назначи аставник ", посочи още Гешев.
Той разяснява и изявления, че е подсилен от чистачката и водача в институцията, която работи. " Гордея се, не се срамя, тъй като за мен служебните чиновници са част от всеки един екип. Не различавам сред магистрат и чиновник ", акцентира Гешев.
Гледните точки на магистратите
По отношение на мненията по чуването на Иван Гешев, усещане направи позицията на Боян Новански от Съдийската гилдия – определен от Народното събрание. Новански на няколко пъти зададе въпроса на кого да се приказва – дали на някогашен правосъден министър т.е. Христо Иванов, който излязъл от адвокатската гилдия с неплатена адвокатска такса, на една някогашна кметица (Десислава Иванчева), наказана на първа инстанция, която преди този момент не била споделила нищо за правосъдната система, или на основния прокурор да вземем за пример. Той акцентира, че не може с крещене под прозорците да се вземат решение такива значими въпроси и добави, че в случай че на юристите по този начин им се мешат за избор на най-важния им пост, както на прокурорите, те щели да реагират доста мъчително.
Следовател Евгени Диков също изрази поддръжка за кандидатурата на Иван Гешев, Даниела Машева, представляваща Прокурорската гилдия, както и основният правосъден контрольор Теодора Точкова. Друг политически избор в Съдийската гилдия – Даниела Марчева , съобщи, че " сме очевидци на проведена социална реакция против избора на основен прокурор ", което е основна неточност. Марчева обаче призна, че йерархичността на прокуратурата давала опция за „ съвсем божествена ” мощ на основния прокурор – по тази причина в доста страни моделът бил разделяне на пълномощията сред обвинител номер едно и министъра на правораздаването. Българският модел обаче не предполагал да се избере най-хубавия претендент, а Марчева видя грешката тъкмо в модела. И реши да се довери на мощната поддръжка на прокурорското съсловие за Иван Гешев, както и на мощните и безапелационни отговори на претендента при чуването му. Марчева видя и като неприятен знак да се трансформира процедурата по желание на основния прокурор, когато тя е по средата.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обаче видя точно йерархичния модел на прокуратурата, който дефинира за " тоталитарен ", като причина да не поддържа Иван Гешев. Друга причина е, че Гешев остана единственият претендент в процедурата. Панов акцентира и, че е смущаващо по какъв начин има идентични мнения на разнообразни прокуратури, като видя в това PR акция, откакто самият Панов два пъти желал информация за оценка на качествата му (бел. ред. – Панов искаше информация каква е успеваемостта на Гешев в дефинитивно приключените каузи с неоправдателни присъди). " Кой и по какъв начин предложи господин Гешев на членовете на Прокурорската гилдия? Обсъждани ли са и други претенденти ", попита ръководителят на Върховен касационен съд, който видя и " опит за държавен прелом ". Панов счита и, че Гешев има " извънредно невисок предел на толерантност към рецензии ". Председателят на Върховен касационен съд сподели и, че не са показани съответни обвинителни актове, направени от Гешев, а има единствено количествена информация. Панов въпреки всичко сподели, че Иван Гешев има 233 обвинителни акта за 10 години, което не било впечатляваща статистика. В последна сметка Панов разгласи, че ще гласоподава " срещу ".
Веднага след Панов думата взе основния прокурор Сотир Цацаров , който разгласи поддръжка за Иван Гешев, като разгласи " напълно почтено ", че не чака от Гешев да му върне услугата, тъй като го е подкрепил. И добави, че 20 години е арбитър, като " все ми се коства, че в душата си съм арбитър повече от други ", припомняйки си какъв брой мъчно му е било да премине в прокуратурата и в какво състояние я е заварил. " Начело на прокуратурата би трябвало да застане прокурор. Мина времето, в което отпред на прокуратурата трябваше да е юрист. Мина времето, в което отпред на прокуратурата трябваше да застане консултант на президента. Мина времето, в което отпред на прокуратурата трябваше да застане углавен арбитър ", заключи Цацаров.
Настоящият основен прокурор поддържа Иван Гешев и не пропусна да каже, че слушайки Лозан Панов като че ли той е минал през кристално чиста и ясна процедура при личния си избор. " По какво тази процедура се отличава от тази, с която беше определен ръководителят на Върховния касационен съд? По какво се отличава от предходните процедури, в това число тази, при която бях определен аз ", попита Цацаров и добави - правехме ли този подробен обзор на качеството на работата на ръководителя на Върховен касационен съд? Според Цацаров, " сътрудника Панов " разчитал на времето - тъй като колкото повече минавало времето, толкоз по-малко хора, които участвали на процедурата за избор на ръководител на Върховен касационен съд, оставали във Висш съдебен съвет. Главният прокурор загатна и, че знаел какво се случило в една друга постройка при избора на Панов, само че без да конкретизира повече.
Що се отнася до случая " Десислава Иванчева ", Цацаров разгласи, че споделил на Иван Гешев да отиде там, защото това била първата взаимна интервенция с КПКОНПИ. Главният прокурор изясни, че бил в командировка в Италия и акцентира, че не всичко при ареста на Иванчева протекло безпрепятствено, само че съобщи, че опитът някогашната кметица на " Младост " да стане политическа емблема не е съумял. И сподели, че делото против Лозан Панов ще стигне най-после и до Върховен касационен съд - става въпрос за делото за неподадена имуществена декларация.
За протестиращите против Иван Гешев - Цацаров ги охарактеризира на два типа. Едните били на митингите поради разбиране, другите обаче били политически стимулирани. " Лидерът на тази партия се е фиксирал в прокуратурата, тъй като се провали във всички инициативи, които му бяха предоставени от чужбина ", съобщи основният прокурор. " Ако претендентът за основен прокурор се споделяше Христо Бойкикев или Христо Иванов, или Лозан Панов, дума нямаше да чуете за промяна в прокуратурата, вярвайте ми ", акцентира Цацаров.
Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев също поддържа кандидатурата на Иван Гешев. " Трябва да имаш доста храброст, доста кураж, с цел да се кандидатираш за позицията на основен прокурор ", акцентира Магдалинчев и похвали Гешев, тъй като е засегнал доста ползи и " сякаш е поставил кол " на доста хора с доста огромни запаси - семейство Арабаджиеви, Миню Стайков, семейство Баневи, Иво Прокопиев. " Трябва да имаш доста кураж да посегнеш на такива хора, тъй като там амнистия няма ", заключи Магдалинчев. " Колко прокуратурата е реформирана и какъв брой не е различен въпрос ", продължи представляващият Висш съдебен съвет и добави, че разговорът би трябвало да е по-широк, в него би трябвало да влязат изпълнителната и законодателната власт. Магдалинчев уточни и " господин Панов " за образец за неуважително отношение към правосъдната власт, само че все пак Европейска комисия взе решение да предложи рухване на Механизма за съдействие и инспекция. Много е елементарно да създаваш настроения против в миналото, а за същите неща, които са се случили при теб, да мълчиш, засяга Магдалинчев още веднъж избора за ръководител на Върховен касационен съд на Панов.
Към позицията на Панов се причисли и Атанаска Дишева , част от Съдебната гилдия, само че определена от съдиите да влезе там. Тя видя нарушаване в това, че е имало единствено една-единствена кандидатура, подкрепена от всички 11 членове на Прокурорската гилдия, което на процедура е блокирало други претенденти. Видя и проблем в това, че правосъдният министър Данаил Кирилов също не издигна кандидатура, което лишило процедурата от каквато и да е състезателност и основало усещане за поддръжка за Гешев за изпълнителната власт. Отделно Дишева смята за проблем мненията на другите прокуратури и даже на научни служащи в поддръжка на Иван Гешев, което не отговаряло на нормите.
Вероника Имова , още един избор на Народното събрание в Съдийската гилдия, също поддържа Иван Гешев с думите, че няма причини процедурата да бъде считана за непрозрачна, акцентирайки, че са му заложени 107 въпроса от неправителствени организации.
Севдалин Мавров , също от Съдийската гилдия, само че определен от съдиите, разгласи поддръжка за Иван Гешев. Сред причините му беше и този, че законът поддържа такава процедура, с цел да може единствено един претендент да се състезава - неприятен закон, само че закон. Той загатна и, че съдийска поддръжка за прокурорите в този момент може да се трансформира в вземане предвид по-късно на прокурорите с настроението в Съдийската гилдия при процедура за избор на някой от ръководителите на висшите съдилища - Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Следващият избор ще е на ръководител на Върховен касационен съд. Калина Чапкънова от Прокурорската гилдия, избор от Народното събрание, беше следващата, подкрепила Иван Гешев. Олга Керелска , от Съдийската гилдия и избор на съдиите за тази гилдия, обаче отхвърли поддръжка, тъй като се оставяло усещането, че нещата са авансово измислени и поднесени. Тя добави, че мисли, че българското общество се безпокои от бъдещата наказателна политика, която ще организира прокуратурата.
Подкрепа за Иван Гешев даде прокурор Георги Кузманов , а арбитър Красимир Шекерджиев разгласи, че политиката му пристигнала допълнително и, че няма да поддържа Иван Гешев, като добави, че е неуместно да се счита, че всеки " срещу " е на тази позиция поради политически аргументи.
Политико-икономическата опозиция в очите на Гешев
В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и политически запас, те несъмнено са наранени от дейностите на прокуратурата, счита зам.-главният прокурор и претендент за основен прокурор.
През годините те се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база върху компроматни офанзиви против прокуратурата и правосъдната власт. Това не е политическо мислене, а отговор на политическа офанзива. Тези офанзиви постепенно уронват престижа освен на прокуратурата, а и на цялата правосъдна власт. Да се откажа при невижданата офанзива значи, че ме е боязън, и да предам доверието на сътрудниците си, съобщи Иван Гешев.
В отговор на различен въпрос той позволи опцията да се намерения в посока по какъв начин да се отразява на оценката на прокурорите неоправдателно решение на съда по правата на индивида в Страсбург, когато причина за него е прокурорски акт.
Статистиката сочи, че върнатите каузи предходната година са 1015 при импортирани 30 000 обвинителни актове, регистрира още Гешев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР