След началото на войната в Украйна в турския курортен град

...
След началото на войната в Украйна в турския курортен град
Коментари Харесай

Тук един клиент купува до 30 жилища наведнъж

След началото на войната в Украйна в турския курортен град Анталия се следи внезапен скок на продажбите и наемите. Причината е, че това е една от обичаните дестинации на украинците за отмора. Значителна част от украинците, които през последните три седмици са пристигнали в Анталия са пристигнали при свои родственици, които са се открили преди време в курортния град. Други са решили да купят или наемат жилище.

През последните месеци цените, както и наемите, на жилища регистрират доста повишение. Според статистиката и представители на промишлеността, високият интерес на руснаци и украинци, бягащи от войната в Украйна и наложените наказания, е скочил до небесата продажбите и наемите на жилище в обичаната им дестинация за отмора в Турция. През февруари продажбите в провинцията са скочили с съвсем 28% на годишна база, до 4727 единици. По данни на Турския статистически институт (TurkStat) към 1100 от тях са закупени от чужденци, което е със 106.2% повече по отношение на предходната година.

През февруари руснаците се подреждат на трето място измежду най-големите купувачи на жилища в Турция с 509 транзакции, след иранците (711) и иракчаните (633).

Очаква се действителното влияние върху пазара да стане ясно след публикуването на данните за март, защото на 24 февруари стартира войната в Украйна.

Според Давут Четин, началник на Търговско-промишлената камара на Анталия (ATSO), Анталия се подрежда на второ място след Истанбул измежду провинциите с най-високи продажби за чужденци през февруари 2022 година „ През февруари делът на чужденците при продажбите на всички типове жилища беше 5.65% в Турция и 23.24% в Анталия “, сподели Четин в изявление за всекидневния бизнес вестник Dünya.

Угур Фер, брокер на недвижими парцели и върховен изпълнителен шеф в TamNoktaNeo, прецизира, че известността на бранша на недвижимите парцели в Анталия е повишена до небето след началото на специфичната военна интервенция. „ Около 30 000 руснаци и повече от 9 000 украинци живеят в града с близо 2,7 милиона души. Сред богатите жители на Русия, заселили се до роднините си в Анталия, има и такива, които групово купиха от 20 до 30 жилището “, добавя той. Най-популярните региони на Анталия измежду руснаците и украинците са Лара и Кунду.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР