След началото на войната в Украйна присъствието на разузнавателни самолети

...
След началото на войната в Украйна присъствието на разузнавателни самолети
Коментари Харесай

Рекорден брой разузнавателни самолети на НАТО във въздушното пространство над Румъния и Черно море

След началото на войната в Украйна наличието на разследващи самолети на НАТО във въздушното пространство над Румъния и Черно море не е изненадващо, само че във вторник, 22 август, са регистрирани рекорден брой такива полети, оповестява изданието Adevarul, написа Факти.бг.

Съобщава се, че два самолета Boeing E-3 Sentry от силите на НАТО за ранно предизвестие и надзор (AWACS) са прелетели над Румъния, последвани от Boeing KC-135R Stratotanker. Часове наред над делтата на река Дунав, а на моменти и над Черно море, е кръжал аероплан Lockheed EP-3E Aries II на Военноморски сили на Съединени американски щати. Във въздуха е видяна още една необикновена машина – бомбардировач Challenger 650 ARTEMIS, който на пръв взор наподобява като елементарен аероплан. Позовавайки се на свои източници, Adevarul написа, че самолетът е оборудван със датчици и компютри, които разрешават прихващане и декодиране на противников известия на разстояние от стотици километри. Самолетът е благосъстоятелност на частна компания и макар че на борда му не е имало военнослужещи, специалисти от Пентагона са свързани със датчиците му посредством спътник, а излъчените данни се употребяват в действително време.

И най-после, дрон Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk също е прелетял над акваторията на Черно море. Апаратът разполага с разнообразни електрооптични и инфрачервени датчици, както и с високоточен радар, който му разрешава да следи 100 000 km² територия дневно - повърхност с размерите на Южна Корея или Исландия, разясняват от редакцията.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР