След началото на търговската война между Китай и Съединените щати

...
След началото на търговската война между Китай и Съединените щати
Коментари Харесай

Производството на полупроводници постепенно се премества в САЩ и Европа

След началото на комерсиалната война сред Китай и Съединените щати доста логистични и индустриални вериги бяха пренастроени. Преди това американските и европейските страни с подготвеност затваряха фабриките и заводите си, като ги прехвърляха в Китай. Сега е в ход противоположният развой – Европейски Съюз и Съединени американски щати строят фабрики за произвеждане на електронни съставни елементи и системи, отказвайки се от услугите на Китай.

Разбира се, този развой не е изключително бърз. Но страните на някои страни отделят десетки милиарди долари за реализиране на своите проекти за развиване на електронната промишленост. В момента всред всички страни от Европейски Съюз немските управляващи са изключително дейни в интерес на тази агресия.

Германия

Съвсем неотдавна немското държавно управление разгласи, че има намерение да отпусне 20 милиарда евро за разширение на производството на полупроводникови съставни елементи и системи в страната. Доколкото е известно, не става въпрос за създаване на електроника от нулата, основаване на лични решения и съответни индустриални вериги.

Не, Германия счита да предложения в страната огромните производители на електроника от Съединени американски щати и Тайван. На тях им е препоръчано да изградят заводи и фабрики в страната, като самата Германия даде част от средствата. Сумата е много огромна. Тя, несъмнено, не може да се съпоставя с тази на Китай, който е отделил над един трилион щатски $ за развиването на промишлеността. Но въпреки всичко това е една много осезаема капиталова сума.

Средствата ще бъдат предоставени на няколко компании, най-много на Intel и TSMC. Американската корпорация евентуално ще получи половината от сумата, отпусната от Германия. В подмяна на това производителят на чипове ще би трябвало да осъществя огромен план с построяването на мегазавод в Магдебург. Тук се възнамерява да се сътвори произвеждане на съвременни чипове.

Общата инвестиция в плана ще възлезе на към 30 милиарда евро, 10 от които ще бъдат отпуснати от немското държавно управление, а останалите 20 – от самата компания и нейните сътрудници.

Освен това тайванската компания TSMC, която е най-големият производител на чипове в света, ще получи още към 10 милиарда евро. Тук TSMC има намерение да вложи към 10 милиарда евро лични средства и вложения на сътрудници, като същите 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Германия. За разлика от фабриката на Intel, TSMC ще създава чипове за автомобилната промишленост.

Освен това немската компания Infineon Technologies, главен производител на чипове за телекомуникационната промишленост, също ще развива електронната промишленост в Германия. Тя ще построи фабрика в предградията на Дрезден. Планира се фабриката да бъде пусната в употреба през 2026 година Цената на този план ще бъде към 5 милиарда евро, от които към 1 милиарда евро ще бъдат обезпечени от немското държавно управление.

Автомобилната компания ZF Friedrichshafen също възнамерява да стартира да създава чипове за автомобилната промишленост. Тя ще построи своя лична фабрика на територията на федерална провинция Саарланд дружно с компанията Wolfspeed от Съединени американски щати.

Вероятно тези планове ще бъдат последвани от други, изключително в случай че най-големите от тях покажат положителни резултати.

Навярно по тази причина Intel заяви на ритейлърите, че подвига цените на всичките свои процесори – нужни са пари за новите заводи. Това ще има отрицателно въздействие върху представянето на Intel на пазара, само че вероятно рискът си коства, тъй като процесорният колос ще завладее значими позиции в Европейския съюз. Няма информация дали и в България ще има нов цех за полупроводникови съставни елементи.

Съединени американски щати

Щатите са си сложили за цел до 2030 година да възвърнат лидерската си позиция в производството на електроника. Доколкото може да се разбере, Съединени американски щати са съществено заинтригувани от реализирането на тези проекти. А и оставащите до 2030 година седем години не са толкоз голям интервал от време, че да е невероятно да се управляват виновните за осъществяването на този упорит проект. Това не са 20-50 години, през които в действителност може да се случи всичко.

Какво значи да си възвърнеш водачеството? До 2030 година Щатите ще стартират да създават най-съвременните чипове в личните си фабрики, които ще построят или разширят в страната. Това значи, че технологията ще продължи да се трансферира на сътрудници, само че въпреки всичко със лични сили – едно доста огромно калкулиране.

Националното държавно управление възнамерява да улесни разгръщането на най-малко два нови огромни клъстера от заводи за усъвършенствана цифрова логичност. И двата би трябвало да разполагат със мощна екосистема от снабдители, профилирана инфраструктура и солидна база за научноизследователска и развойна активност.

Струва си да се означи, че преди няколко десетилетия делът на Съединени американски щати на международния пазар на полупроводници беше към 40%, до момента в който в този момент този дял е едвам 12%. Анализаторите са на мнение, че в случай че обстановката се „ отпуши “ и не се вземат ограничения за поддръжка на локалната промишленост, Съединени американски щати ще изгубят всевъзможен надзор върху бранша. В същото време фирмите, които работят в страната, създават единствено чипове с софтуерен развой до 10 nm. Всичко, което е под тази стойност, се създава от сътрудници в Южна Корея и Тайван.

Американците, както и германците, имат намерение да влагат в развиването на предприятията на американски и задгранични компании, произвеждащи полупроводникови съставни елементи и системи. Intel, TSMC и Samsung Foundry към този момент безусловно от нулата построяват заводи за чипове в Съединени американски щати.

Така да вземем за пример южнокорейската корпорация Samsung разгласи проектите си да влага към 200 милиарда $ в построяването на 11 нови заводи в щата Тексас. Корпорацията ще получи данъчни облекчения, обещани от щатската администрация.

Intel стартира построяването на Fab 52 и Fab 62 в щата Аризона. В тези предприятия ще се създават чипове по технологията Intel 20A, която подхожда на 5nm развой. „ Intel 20A “ включва потреблението на новите GAAFET транзистори.

Тази компания ще построи фабрики и в щата Охайо. Известно е, че там ще бъдат ситуирани осем индустриални линии едновременно. За разгръщането на плануваната инфраструктура ще са нужни над 100 милиарда $ (това не е печатна грешка). Но към този момент се възнамерява да се разпрострат част от плануваните мощности.

TSMC има намерение да построи фабрика за производството на 5 nm чипове в Съединени американски щати. Той към този момент се построява покрай Финикс, Аризона, а решението за построяването му е взето преди няколко години. За тази компания построяването на цех в друга страна е самобитно достижение, защото в историята си тя е построила единствено два завода отвън Тайван. Единият е в Съединени американски щати, а другият – в Китай.

Texas Instruments е един от най-големите производители на съставни елементи, които не са най-сложните, само че са доста нужни за хиляди устройства. Става дума за аудиоусилватели, контролери на зареждането и други сходни системи. Като цяло портфолиото на компанията към този момент включва към 45 000 разнообразни продукта. Сега компанията строи нов цех, който би трябвало да бъде подготвен до 2025 година Съоръжението се построява в Тексас и е един от най-скъпите планове за щата. Общата му стойност е към 30 милиарда $. Срокът на работа обаче е към 10 години, тъй че ще би трябвало да изчакаме.

Перспективата

Производството в Индия също интензивно се развива. По-специално Apple влага в производството на своите устройства в тази страна. До месец март тази година делът на Индия в структурата на производството на iPhone се е нараснал до 7%. В парично изражение той възлиза на към 7 милиарда $.

Според проектите на корпорацията Apple до 2025 година в Индия ще се създават към 25% от смарт телефоните от семейството iPhone. Вярно е, че към този момент е известно, че качеството на продуктите от Индия е по-ниско от това на китайските модели. Но все пак в оставащото време могат да бъдат решени множеството от зараждащите проблеми, което е напълно реалистично.

Най-вероятно огромните компании ще изградят свои заводи и фабрики и в други страни, като по този метод ще диверсифицират производството си и ще покачат сигурността на личните си бизнес процеси в изискванията на геополитическа неустойчивост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР