След мораториума накъде поемат сметките за ток, вода и парно

...
След мораториума накъде поемат сметките за ток, вода и парно
Коментари Харесай

Еленко Божков: Промяната в КЕВР има добри намерения, но начинът е нескопосан

След мораториума накъде поемат сметките за ток, вода и парно - разбор в ефира на NovaNews на енергийните специалисти Васил Начев и Еленко Божков.

За Начев промяната на състава на КЕВР е основна, тъй като това е значим регулаторен орган, а и двама от членовете бяха с изминал мандат. " Правителството пресилено хвърли съмнения, че има политическа интервенция при смяна на цената на тока. Големият грях на КЕВР е, че поддадоха на кабинета Борисов 3, че одобриха разновидността Турски поток да бъде третиран като уголемение на газопреносната ни система. Ако беше третиран като директен, щеше да бъде под ударите на газовата инструкция и щеше да предстои на наказания ", изясни той. И посочи, че битовите консуматори могат да бъдат спокойни. " Корекциите в цените на тока ще бъдат в посока нагоре. От юли сигурно ", счита Начев.
От своя страна Еленко Божков счита, че в случай че новият състав на КЕВР си свърши добре работата след отпадане на мораториума, цените на тока за бита могат да не бъдат нараснали, а да бъдат обезщетени посредством способи. " Пример за това е увеличение на каузи на атомната централа в контролирания микс. Чрез мораториума обаче България наруши репутационния си имидж пред Европейски Съюз ", показа той.

По думите му манастири, лечебни заведения, общини, дребния бизнес да бъдат върнати след контролирания пазар ще се одобри мъчно. " Промяната в КЕВР има положителни планове, само че методът, по който се прави, е неблаговиден. Трябваше да се изведат американските централи, да се купува тяхната сила, само че да се продава на свободния пазар. По тази метод да се отвори място на контролирания пазар за сила от АЕЦ ", уточни Божков. И добави, че КЕВР е трябвало да е бъде по-критична към предлагането за по-високи цени в " Булгаргаз " и да ги пита по какъв начин се оформят. А рокадите в сдружението дефинира като закъснели. И прикани измененията в енергетиката да продължат. " Гьоков вместо да се занимава с мораториум, да дефинира кои са енергийно бедните ", прикани той.

Според него би трябвало да се дефинира планирана пазарна цена от КЕВР, в случай че се задържи, не се чака нищо значително. " Много зависи какви ще са цените на излъчванията към 1 юли ", акцентира Божков. За него доставчикът последна инстанция би трябвало да предлага на небитовите консуматори на ниско напрежение цена, близка до контролирания пазар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР