След монолога на Борисов пред Антон Хекимян, целият съвременен прогресариат

...
След монолога на Борисов пред Антон Хекимян, целият съвременен прогресариат
Коментари Харесай

Res XLV: Философът и циганинът

След монолога на Борисов пред Антон Хекимян, целият актуален прогресариат заедно се възмути какъв брой елементарен и безочлив може да бъде министър председателят – factum abominabile, с който в Res съм се занимавал неведнъж през последните най-малко 5 години. Но аз бих ви обърнал внимание на един различен factum, част от packaging-а на “Питай премиера ” по обичаната bTV: от самото начало, до момента в който Борисов дрънкаше своите обичайни нагли нелепости, в долния десен завършек на екрана светеше една огромна зелена въпросителна. Ако това не е Киркегор, не знам кое е.

***

Приятелски съвет към bTV: още по-точно би било идващия път да е въпросителна и удивителна.

***

Това ме подсеща за генералното “прилапване ” на медиите: Дебелия “стреля ” по крушките и по този начин последователно гаси лампите на всичко, както с BiT. И просветеният туитъриат става единствената настояща “опозиционна медиа ”, която забучва banderillas в гърба на държавния бик, само че все по този начин не разполага със сабя, с която да го промуши и да го завърши. Sad but true.

***

Как се гепи медиа? Както се гепи и какъвто и да е различен бизнес – докарва се до ръба на банкрута, и тайният консорциум Цветанов/Пеевски се разпорежда, да вземем за пример, някаква ГЕРБ-санираща компания мигновено да влага, щот другояче може да ѝ се случи преживелица и към този момент да не е санираща. А с цел да не го забележите, се вихри джендър-темата, изцяло непотребна.

***

Ако всички бяха гледали Danish Girl, където джендър-дисфорията е показана прелестно, нямаше да има хлапашки разправии. Но това е остарял проблем: 80-те % са с искания да бъдат в двайсетицата.

***

ГЕРБ са нещо като новото Българска комунистическа партия, по тази причина оттук насетне предлагам да ги назоваваме ГЕРБ (к). Въпреки напъните на техния елементарен водач, те са си знак на институционалния неуспех. Каза им го баварецът Маркус Сьодер, въпреки и относително елегантно – до момента в който тази незаконна група ръководи, ще забележим Шенген и всичко през прословутия крив макарон. Просто щот сме в съветското магнитно поле. И теорията на сътрудника Георги Лозанов за “мекия фронт ” става все по-валидна.

***

С опрощение, само че както е споделил учителят Дънов, if you’re pussy (като премиера и въобще целият наш stance), they fuck you. Нашият Еднокнижен недоразбира, че в Европа знаят по какъв начин е елементарен проводник на съветски и турски ползи. И по какъв начин е изнесъл едни “котарашки ” стотици милиони в, хм, Предна Азия.

***

Циклопът счита второто око за уродство.

***

ГЕРБ (к) даже нямат концепция по какъв начин се отваря прозореца на Оувъртън – най-малко да се проветри малко. Защото там съвсем няма нито един, който да знае нещо за каквото и да било.

***

Todo lo mejor.

***
``
И ръководят с Валери, човек от деми-монда, единствено за “уж божем ” (по Алеко). Възхитителен, идеален глупак – нищо не можеш да му добавиш или махнеш. Освен че е в коалиция с съветски сътрудник, който попада под член 103 от Наказателния кодекс (Доп. – Дъждовни води, бр. 75 от 2006 година, в действие от 13.10.2006).

***

Левите у нас са десни, десните театралничат като либерали: време е за нова консервативна десница, да се преброим и да стартираме изначало. Както пееше Милена, смахнати сме всички, а другите ги няма.

***

Българска социалистическа партия: мръсните копелета би трябвало да се извинят многократно за всичко през 20-ти век, и едвам тогава за всичко станишевско и орешарско през 21-ви. Няма друга страна, която да празнува окупацията си; цялостна с монументи и улици на своя окупатор. Не е чак толкоз комплицирано.

***

Nutwa kgolo ke ya molomo Zulu. На обичайния език в Ботсуана това значи, че разногласията се вземат решение дейно посредством спор, до момента в който се стигне до дефинитивно решение, а не посредством война с племето зулу, което напира от юг. В този смисъл, даже тези там, в Ботсуана, схващат римската концепция за viri boni, господари сами на себе си, които се гордеят със своето гражданско присъединяване и духа на философско запитване на атиняните.

***

Живеем в напълно нов строй – стабилизъм, в който “патреотите ” служат за нещо като барбикан. Шпенглер щеше да го оцени. Doppia merda, дет викат италианците.

***

Да се облегнем въпреки всичко и на Чоран: вгледайте се в духовете, вместо да се преценявате с нещата.

***

Нашите днешни политици са живи с помощта на ограничеността в себе си, на буйните си квази-софизми: отстъпките им пред разсъдъка ни разочароват и дори ни досаждат.

***

Мъдростта е противопоказна за гения, гибелна е за гения. Хем го зная, хем не мога да измисля по какъв начин да упорствувам. Човек на първо място унищожава себе си, преди да унищожава статуквото.

***

Ще ви призная нещо: скептицизмът се намести в мен като втора природа, мой утробен принцип, болест, от която не знам по какъв начин да се изцелявам. Къде да намеря съидейници? Моя ли е виновността, че жаждата ми за горест не откри различен другарски обект, изключително в родното политическо пространство?

***

Философът-скептик споделя, “никой не знае и в никакъв случай не би могъл да знае ” – без значение дали аз, или Тимон. Медът единствено наподобява сладък; явлението просто се случва и то не е нито фактически, нито недействително; никое умозаключение не може да бъде толкоз тясно обвързвано с явлението, че да съдържа неистина. Ерго, съждението “медът е сладостен ” се подлага на подозрение, както и всичко в този живот. Хюм би се разсмял.

***

Тимон живял в Атина докъм 325 година прочие Хр. След гибелта му скептическата школа се разпада, само че на сцената излиза Аркезилай, който я възвръща, и още веднъж слага въпроса за платоновата диалектика; Карнеад е индивидът, който се покланя на Рим. И напомня, че причиняването на неправда е по-голямо зло за причинителя, в сравнение с за самото ѝ понасяне.

***

По това време в Рим имало и Катон Стари, който ненавиждал платоновата диалектика; когато бил на власт, лимитирал разкоша и празненствата. Карнеад против Катон: единият прото-либерал, другият – прото–консерватор. Отговорът? Хасдрубал, който наследява Карнеад в Академията. Картагенец, който приема гърците да му викат Клитомах. Това е първият хартиен нечовек, поради който през днешния ден ние знаем за елинистическата ера. Но и песимист, който се опълчва – тъкмо като мен – на врачуването и другите там нелепости.

***

Въпреки че е голословно да изпитваме сигурност в който и да било миг, някои неща евентуално са по-истинни от останалите. Тъкмо по тази причина ние, философите, отчитаме и субективността, в най-широкия смисъл на думата. Ние – от философа до последния ром, умишлено или не, търсим отговор на субективния свят, с цел да открием проекциите на обективния. Аз посредством Хюм, ромът – който не знае за космогоничния “логос ” на Хераклит – посредством “самооправяне ” в здрача на живота. За втория светът е напълно физически и груб; само че къде сме ние, “първите ”, които би трябвало да направляваме света посредством логоса и истината, до момента в който нашият другар от “долната земя ” напразно се лута в явленията и се мъчи да усвои света в неговата единност?

***

Ние, “умните ”, изпитваме наслаждение от деконструкцията на света, от атомизацията му, с цел да го разпаднем и да опитаме да го разбираем. И в последна сметка се оказва, че това е напълно за наша сметка. Докато нашият другар от низините не смила на прахуляк времето, не се терзае по какъв начин да се “преучреди ” като персона, скептицизмът не е измежду сечивата му.

***

И нашият другар от низините, в изискванията на парламентарна народна власт, коства безусловно колкото всеки от нас – един човек, един глас. Завиждам му за сръчността, с която умира надалеч по-лесно, без съзнанието за “значимост ”, без вселенска горест. Той не знае за армагедонната борба сред класицизъм и модернизъм, сред “знание ” и “незнание ”; той умира свободен.

***

Но въпреки всичко: наша е задачата да отвоюваме бъдещето от него. Не му е присъщо да решава; да измислим по какъв начин да го манипулираме още по-добре, да използваме мъката му. Защото живеем във време, в което думите отхвърлят всякаква насила, а смисъла е престанало да бъде условие. Или обая, както би споделил Чоран.

***

Да забележим по какъв начин да торпилираме дебелата триада, която е превзела нашия живот, трансфорат в елементарни contretemps.

***

И по какъв начин да променим нашето схващане за “la douceur de vivre ” по този начин, че даже Софроний да не е прав – “учен человек ученнаго люби и елементарен – простаго, и пийнал - пияннаго ”.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР