След молитви в храма преди десетилетия малкият Йордан проговорилНа 21

...
След молитви в храма преди десетилетия малкият Йордан проговорилНа 21
Коментари Харесай

Панихида за Радичков отслужиха в Берковица

След молебствия в храма преди десетилетия дребният Йордан проговорил


На 21 януари – датата, на която преди 15 години от света си отиде огромният публицист Йордан Радичков, в Берковица отслужиха панихида в негова памет. В храма “Рождество Богородично ” се събраха жители, възпитаници, учители, краеведи, читатели и фенове на създателя.
 20_1  20_2  19_radichkov1
Сред тях бяха и кметът на Берковица инж. Милчо Доцов и Румен Горков – общински консултант и шеф на гимназия “Иван Панов ”, която преди време е приключил Радичков. Отец Захари отслужи панихида за огромния белетрист, а присъстващите се поклониха пред портрета му.

Спомени за писателя, населил с верблюдите и тенците на Северозапада творчеството си, описаха поданици на берковските села. Според локалните поданици черквата “Рождество Богородично ”, където бе отслужена панихидата, е тясно обвързвана с живота на сладкодумеца от несъществуващото към този момент село Калиманица. В нея родителите на Радичков потърсили помощ, когато като дете той изгубил говора си. Стари хора описват, че малко откакто фамилията си тръгнало от храма Йордан проговорил още веднъж. 2019 година ще бъде изпълнена с изяви в чест на 90 годишнината на Йордан Радичков, споделиха от локалната администрация.

В града под връх Ком ще бъде открит културен център “Йордан Радичков ”, в който ще бъдат съхранени книгите и мемоари за огромния създател, ще се организират литературни срещи и беседи. През октомври по традиция ще се се състои и “Седмица на Йордан Радичков ”. В края на предходната година в града бе открит саниран жилищен блок, на който е изрисуван портрета на Радичков с един от великите му цитати “Човек е дълго изречение, написано с доста обич, само че цялостно с правописни грешки… ”

В Берковица е и първият монумент на сладкодумния повествовател – “Дървото на живота ”, в което са вплетени облици от неговото творчество – свраки, врабчета, кучета и колело на каруца. Пластиката е на скулптора Димитър Гоцак и дърворезбаря Чавдар Антов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР