След множество сигнали и наблюдения, спасителният мечешки отряд на WWF

...
След множество сигнали и наблюдения, спасителният мечешки отряд на WWF
Коментари Харесай

Мечката, която навести Габрово, вече е преместена на безопасно място в планината

След голям брой сигнали и наблюдения, избавителният " мечешки " отряд на WWF реагира бързо и улови млада мечка, която бе видяна неведнъж в покрайнините на Габрово през последните седмици. Животното бе преместено в безвредно място в планината. Местоположението му сега се пази в загадка заради съображения за сигурност.

За да уловят мечката, екипът употребява особено създаден капан вид " кълверт ". Това е безвреден и човечен способ, при който се употребява огромна структура с рампа и врата. Вътре в клопката e конфигурирана стръв, която притегля мечката. Когато животното дръпнe примамката, вратата на клопката автоматизирано се затвarя, без да наранява животното.

Мечката е упоена и прегледана от експерти, които мериха нейни параметри като дължина, височина, широчина на лапите, дължина на опашката и положение на зъбите. Тези данни оказват помощ да се дефинира общото физическо положение и развиване на мечката. На врата й е подложен специфичен GPS нашийник, който ще помогне за следенето й в бъдеще. След това животното бе превозено до новия си дом в Стара планина, на огромно разстояние от обитаеми места.

Залавянето и преместването на мечката се извърши благодарение на експерти от WWF и представители на локалното Ловно-рибарско сдружение " Чардафон " и Дирекция " Национален парк Централен Балкан ".

Мечките всекидневно заобикалят срещите с хора. През пролетта обаче те са изключително дейни в търсенето на храна. Размножителният интервал въздейства на държанието им, като едрите мъжки мечки демонстрират експанзия при търсене на партньорка, което постоянно кара по-малките мечки и майките с дребни мечета да странят от тях и да се доближават към обитаеми места.

WWF приканва: не хранете мечките! Това е един от най-важните препоръки, с цел да се избегнат спорове сред мечки и хора. Дивите животни елементарно се приспособяват към налична храна, само че това може да им навреди, да ги направи рискови и даже да докара до драматичен край за тях.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР