След многократни действия и внесен законопроект, изготвен от Омбудсмана още

...
След многократни действия и внесен законопроект, изготвен от Омбудсмана още
Коментари Харесай

Изтеклите след 1 април ТЕЛК решения се удължават до края на годината

След многократни дейности и импортиран законопроект, направен от Омбудсмана още преди Великден, през днешния ден депутатите най-сетне одобриха изтеклите след 1 април ТЕЛК решения да бъдат удължени до края на годината. Това стана посредством промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията.

Припомняме, че още на 19 април проф. Ковачева първа сигнализира за казуса с изтеклите ТЕЛК решения и осведоми депутатите за многочислени тъжби и сигнали, постъпили до омбудсмана за усложненията, които имат хората с увреждания да упражняват правата си след 1 април 2022 година, т.е. след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура. Още тогава тя предложи на министъра на опазването на здравето и министъра на труда и обществената политика да бъдат премислени механизми за обезпечаване на нужната поддръжка на жителите с увреждания, на които експертните решения изтичат в интервала от 1 април 2022 година - 30 юни 2022 година Тогава тя настоя да бъдат признати подобаващи законодателни промени - да вземем за пример включването им в обсега на § 20, алинея 1 от ЗМДВИП. Още тогава тя уточни, че би трябвало да бъде проявено схващане към нуждата, за времето до издаване на ново експертно решение и влизането му в действие, тези жители да могат да получават навреме нужната им обществена поддръжка.

Отделно от това, за гарантиране на правата на засегнатите, омбудсманът изпрати до ръководителя на Народното събрание и до ръководителя на Комисията по труда, обществената и демографската политика съответно законодателно предложение за разрешаването на казуса, като срокът на експертните решения, които са изтекли или изтичат след анулацията на изключителната епидемиологична обстановка, да бъде продължен.

Днес казусът на хиляди хора с увреждания, останали без навременна поддръжка, въпреки всичко беше решен и те няма да изгубят правата си. Така, след подаване на заявление до 15 юли, периодите на всички ТЕЛК/НЕЛК решения, които са изтекли във времето от 12 март 2020 година до 30 юни 2022 година, ще бъдат удължени до края на т.г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР