След многохилядните протести в Белград, сръбският президент Александър Вучич се

...
След многохилядните протести в Белград, сръбският президент Александър Вучич се
Коментари Харесай

Боян Чуков: Протестите в Сърбия са свързани и със статута на Косово

След многохилядните митинги в Белград, сръбският президент Александър Вучич се отхвърли от желанието да наложи полицейски час в столицата през уикенда. Демонстрации против политиката за справяне с ковид се организираха и още няколко сръбски града.

Без полицейски час, само че с нови противоепидемични ограничения – това даде обещание президентът Вучич. Той прикани за завършек на демонстрациите, с цел да се предотврати разпространяването на болестта. И насочи обвинявания за насилието.
Протестите в Сърбия не престават Президентът на Сърбия Александър Вучич даде заден ход от проектите си за наново въвеждане на полицейски час
Според сръбски медии, групата, щурмувала Народното събрание нощес, е на крайнодесни националисти, измежду които народен представител, съперник на имунизациите. При конфликтите бяха ранени най-малко 43-ма чиновници на реда и 17 стачкуващи. Десетки бяха задържани. Правозащитни организации приканиха за следствие, откакто в обществените мрежи бяха публикувани фрагменти на служители на реда, биещи с палки седнали на скамейка хора.
Новите митинги в Сърбия – освен поради COVID-19 Опозицията упреква Вучич, че е провел избори в несъответствуващ миг Снимка: btvnovinite.bg
Много сърби упрекват управляващите, че са скрили данни, с цел да анулират карантината и да проведат изборите, извоювани безапелационно от партията на Вучич. През последната седмица обаче броят на инфектираните с COVID-19 потегли внезапно нагоре.

„ Коронавирусът отключи публичното неодобрение и послужи като мотив за митингите, само че не е съществена причина за тях “, съобщи интернационалният анализатор и балканисти Боян Чуков в „ Тази заран “.
След митингите в Сърбия: Вучич се отхвърли от полицейския час Демонстрации против политиката за справяне с ковид се организират и довечера в няколко града
Победата на Вучич на изборите беше пирова след протеста на опозицията и разхлабянето на ограниченията, счита Чуков.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Тук всичко опира до Косово. Злите езици настояват, че Вучич доста от дълго време е предал Косово, а в този момент единствено търси по какъв начин сръбското общество да го преглътне. А сърбите са доста буйни във връзка с Косово и това се употребява от вътрешната съпротива в борбата ѝ с президента “, сподели Чуков, съгласно който плануваните договаряния във Вашингтон, които пропаднаха са съдействали за образуването на публичното мнение.

Путин също е отчаян от Вучич. Две седмици преди изборите трябваше да има среща с съветския президент, само че тя бе отсрочена, откакто Путин разбра, че Вучич се договаря с американците зад тила му.

Не всички участници на митингите са инцидентни, има някои, които са по-организирани и нападателни, означи Чуков.

Вижте целият диалог във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР