Земетресение в Мароко: Ден на чудеса, но много скоро спасителите може да не намерят никого, когото да спасят

...
След минути започнаха да излизат още оцелели. Носен на носилки
Коментари Харесай

След минути започнаха да излизат още оцелели. Носен на носилки или държан от войници, държейки се за живота, след като е бил откъснат дни наред.

CCTV показва момента на земетресението - последни актуализации

Изображение: Войници носят оцелял на носилка

Спасените бяха качени в камиони, за да започнат пътуване надолу по планината до дъното на долината и медицинско лечение.

Мнозина вярваха, че ще е необходимо чудо, за да оцелееш тук горе - това беше ден на чудеса.

Това също беше доказателство, ако има нужда от такова, че спасителните усилия тук - макар и несъвършени - просто трябва да продължат и дори да се разрастват, защото в тези планини има оцелели в десетки общности, те просто трябва да бъдат намерени.< /p>

Някои от оцелелите се отказаха да чакат. Докато се разхождахме през планинските проходи, се натъкнахме на семейства, носещи каквото могат, докато вървяха.

Някои вървяха цял ден, само за да стигнат до градове, до които самите те бяха стигнали само часове по-рано потърсете помощ и вземете каквито спешни консумативи могат да намерят.

Всички оцелели имат ужасни истории за страх и загуба. Мнозина трябваше да изкопаят членовете на собственото си семейство от развалините на ръка.

Изображение: Баща, който загуби две деца, върви с оцелялото си семейство към безопасност

Един баща ми каза: „Къщата ми се срути, няма я, рухна върху мен и семейството ми, спасих двете си дъщери и майка им, но загубих другите си две деца и нямам мебели, нищо останало."

Той плачеше, докато държеше двете си оцелели момичета, преди да се сбогува и да тръгне със семейството си, тръгвайки надолу по стръмния планински проход.

Прочетете повече:
Състезание с времето, тъй като броят на убитите наближава 2700
Вътрешността е „разкъсана“ туристически град „очаква 2000 убити“

Изображение: Ранен мъж е пренесен на безопасно място Изображение: Оцелелите транспортират спешни консумативи

Критикувана е скоростта на спасителната операция

Скоростта на спасителната операция е критикувана тук.

За мнозина в тези отдалечени райони беше твърде късно. Една жена, ядосана и със сълзи, наводнени по лицето й, ми каза, че селяните могат да чуят виковете на хората под развалините, но никой не идва.

Направиха каквото можаха, но нямаха подходящото оборудване . Тя казва, че ако помощта беше пристигнала по-рано, тези, хванати под развалините, щяха да оживеят.

Изображение: Войници разчистват пътя за коли за спешна помощ Изображение: Войници носят ранена жена на носилка

Военните все още трябва да доставят помощ с хеликоптер, защото много пътища са непроходими.

Гледах как хеликоптер Chinook изпусна помощ толкова ниско, че измиването от роторните му перки унищожи онова, което беше останало от дом, вече повреден при земетресението.

< p>Хората, които стояха до нас, викаха: „Не, не, не!“

Военните са разбрали, че с толкова опасен и непроходим планински път нямат друг избор, освен да разположат армията пеша.

Присъединих се към тях, когато започнаха мисиите си да достигат градове и села, които все още нямат нищо, и скоро открихме, че където и да стигнат, имаше хора, отчаяно нуждаещи се от помощ.

Изображение: Унищожено села в Атласките планини

„Няма вече място за престой“

Нежа айт Будерек, 27, и съпругът й Рачид Аякан, 38, казаха, че просто не могат да останат в селото си.< /p>

Тя е бременна в деветия месец и не можеше да роди бебето в руините, тя остана с родителите си само за да роди бебето си. Тя беше дошла тук от Казабланка и беше застигната от земетресението.

„Днес дойдох с него, защото нямаше място за престой“, каза тя, гледайки съпруга си.

Изображение :Nezha ait Bouderek и съпругът й Rachid Ajakan

Говорейки през сълзи, тя обясни, че не знае какво се е случило със семейството й.

„Оставих родителите си там в селото, не знам дали ще са живи или не, не знам дали ще ги видя отново или не, и братята и сестрите ми също..."

Има още десетки села и градове като тези стигнахме, очукани и без ток или вода.

И когато спасителите пристигат, последните оцелели са отведени. Но много скоро може да не намерят никого, когото да спасят.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР