След миналото тежко лято за българския туризъм сега браншът не

...
След миналото тежко лято за българския туризъм сега браншът не
Коментари Харесай

Никой не отива на почивка в милитаризирано море, предстои тежък летен сезон |

След предишното тежко лято за българския туризъм в този момент браншът не е изправен пред по-добри вероятности за идния летен сезон на българското Черноморие.

Това стана ясно от думите на министъра на туризма Христо Проданов по време на чуване в отрасловата парламентарна комисия.

" Резервациите вървяха сносно допреди една седмица, когато се случи спорът в Украйна. Около 20% ще е по-силна туристическата година спрямо предходната. Не мога да предвиждам какво ще се случи по-напред, уповавам се Украйна да откри път от тази рецесия ", съобщи той. 

Вчера депутатът от " Продължаваме промяната " и ръководител на комисията по туризъм Илин Димитров разгласи, че се разисква. Той сподели още, че бизнесът е подкрепил сумата за възнаграждение на всеки хотелиер, приютил емигрант, да е 40 лева на човек дневно.

За емигрант ще се смята всеки украински жител, който е дошъл в страната ни след 24 февруари - началото на войната в Украйна, която докара до филантропичната рецесия.

По думите на Проданов става дума за беззащитни хора – майки с деца. " Държавата желае да покрие тези доходи под формата на филантропичната помощ, а не някой да печели от статута на украинците ", сподели той.

Министърът разясни, че държавното управление ще поеме ангажимент единствено към нуждаещите се, които нямат опция да се оправят сами. 

Очаква се мярката да бъде въведена при започване на идната седмица. 

Как ще се оправим без съветските туристи? 

Според прогнозите от началото на 2022 година е трябвало към 350-400 хиляди руснаци да летуват на нашето Черноморие, заяви Проданов. Според него се чака сериозен спад. " Българите си остават най-хубавите туристи и се надявам да изберат българското Черноморие ", съобщи той.

Христо Проданов счита, че би трябвало да се заделят повече средства за реклама в други, прилежащи пазари като Северна Македония и Румъния:

" Предвиждаме интензивно усилване на връзките ни с Румъния и Сърбия през идващия месец. В края на месеца ще отида на ревю в Белград, тъй че да призовем нашите съседи от Сърбия и Румъния да прекарат почивката си на нашето Черноморие. "

Какво ще стане с съветските парцели у нас? 

Министърът на туризма съобщи, че собствеността на руснаците не попада под ударите на глобите на Европейски Съюз.

" Мисля, че през вчерашния ден е била издадена възбрана за предписание с съветско имущество в непознати страни. Докато траят тези наказания, с тези парцели нищо не може да се случи ", сподели Христо Проданов. 

Комисията приключи с пожелателни думи от Илин Димитров: " Три години нямаме естествен туристически сезон поради пандемията, а в този момент и войната. Да се надяваме това скоро да се промени ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР