След мигрантската криза, пандемията от новия коронавирус подлага на тежко

...
След мигрантската криза, пандемията от новия коронавирус подлага на тежко
Коментари Харесай

Вирусът, който заплашва единството на Европейския съюз

След мигрантската рецесия, пандемията от новия ковид подлага на тежко тестване единството на Европейския съюз, като южните му страни подлагат на критика егоизма на северните, който съгласно тях е рисков за бъдещето на Европа.
27-те са изправени пред невиждана санитарна рецесия, която по всяка възможност ще сложи стопанската система на Европейски Съюз на колене, само че не съумяват да се договорят за мощен общ финансов отговор.
" Атмосферата, която наподобява царува сред държавните и държавни ръководители, и неналичието на европейска взаимност изправят Европейския съюз пред смъртоносна опасност ", предизвести някогашният ръководител на Европейската комисия Жак Делор.
Този 94-годишен някогашен френски министър на стопанската система, който ръководеше Европейската комисия от 1985 до 1995 година, наруши мълчанието си, с цел да насочи предизвестие: " Микробът се е завърнал. "
Както по време на рецесията с държавните задължения в еврозоната, която потегли през 2010 година в резултат на финансовата рецесия от 2008 година, още веднъж се появява остарял раздор сред северните страни като Германия и Нидерландия със постоянни държавни финанси и южните като Италия, Испания и даже Франция, които са упреквани в бюджетна разхайтеност.
Италианският министър председател Джузепе Конте, чиято страна е най-засегнатата в света по брой умряли (над 10 000 души), прикани Европейски Съюз " да не прави трагични неточности ". В противоположен случай " има риск цялата европейска структура да загуби смисъла на съществуването си ", сподели той в изявление за италианския вестник Sole 24 Ore.
Това безпокойствие се споделя от френския президент Еманюел Макрон. " Няма да преодолеем тази рецесия без мощна европейска взаимност на санитарно и бюджетно равнище ", предизвести той в изявление за италиански вестници нощес.
" Дали Европейски Съюз и еврозоната се свеждат до парична институция и набор от гъвкави правила, които разрешават на всяка страна да работи независимо? Или действаме дружно за финансирането на разноските си, на потребностите си в тази животоопасна рецесия? ", запита Макрон.
Италия, Испания и Франция, както и шест други страни от еврозоната приканиха тази седмица за общ дългов инструмент за набиране на средства на пазарите в интерес на всички страни членки.
" Домът гори "
Съвместяването на задълженията на европейските страни е нещо, за което от дълго време упорстват мощно задлъжнелите южноевропейски страни като Италия, само че то се отхвърля от северните страни.
За страни с изтощени финанси е по-трудно да получават заеми от финансовите пазари, защото разтревожените от платежоспособността им вложители упорстват за по-високи лихвени проценти, с цел да им провиснал заеми.
Германският канцлер Ангела Меркел и холандският министър председател Марк Рюте обаче към този момент не желаят и дума да става за такова нещо.
Тези двама водачи ще би трябвало да се отчетат за поетите по време на рецесията задължения пред парламентите си и се притесняват, че сходна взаимност с южните страни ще е от изгода за популистките партии, които са във напредък в техните две страни.
Те проповядват потребление на избавителния фонд на еврозоната (Европейски стабилизационен механизъм), който може да отпусне кредитна линия на страните в усложнение.
Италия, която е най-задлъжнялата страна в еврозоната (130% от БВП) след Гърция, обаче е срещу, тъй като заемите от този европейски фонд нормално са обвързани със строги условия. Тя също така се бои, че това може да изпрати негативен сигнал към пазарите, като сътвори усещането, че страната е в режим на подкрепяне.
В Германия и Нидерландия обаче също се надигат от ден на ден гласове за по-голяма взаимност.
Бившият немски министър на външните работи и на стопанската система, социалдемократът Зигмар Габриел изрази безпокойствие, че Европа може да се разпадне. " Ако в този момент не сме подготвени да споделим благосъстоянието си, не знам какво ще стане с тази Европа ", сподели той в изявление за Bild, най-четеният вестник в Германия.
А шефът на холандската централна банка Клаас Кнот се обърна към Марк Рюте със следните думи: " Домът гори. Сега всички старания би трябвало да се насочат към потушаването на пожара. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР